Afbeelding

Het Kruispunt in het teken van Nederland Leest

Algemeen

BARENDRECHT - De maand november staat in Het Kruispunt in het teken van Nederland Leest.

In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek in de bibliotheek over één boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Deze moderne klassieker is voor bibliotheekleden gratis op te halen bij Bibliotheek Het Kruispunt. Ook zijn er online activiteiten die aansluiten bij het thema van dit jaar: Duik in je eigen (familie) geschiedenis.

Film

De film ‘Volledig portret gezocht van Markéta Ledererova’ sluit prachtig aan bij het thema van Nederland Leest: Kleindochters Jindra Bausewein-Sekeris en Françoise de Gooijer-van Aalsburg gingen op zoektocht naar het verleden van hun mysterieuze Tsjechische oma. Vanaf 1 t/m 19 november is deze documentaire van regisseur Joshua van ’t Hoff exclusief te zien voor abonnees van de Bibliotheek AanZet en Theater het Kruispunt. Normaal gesproken is deze film alleen te zien op filmfestivals en in filmhuizen.

Op donderdag 19 november van 20 tot 21 uur kunnen mensen die de film gezien hebben vanuit je eigen woonkamer in gesprek met de geportretteerde kleindochters Jindra Bausewein-Sekeris en Françoise de Gooijer-van Aalsburg en regisseur Joshua van ’t Hoff via het Youtube kanaal AanZet Live. De livestream is voor iedereen vrij toegankelijk en ook later terug te kijken.

Webinar familiegeschiedenis

Het onderzoeken van je familiegeschiedenis en het vastleggen van je vondsten is een bijzonder proces. Je zult ontdekken dat alle familieverhalen het waard zijn om te bewaren en door te geven aan volgende generaties. Bovendien ga je door zo’n speurtocht met andere ogen naar je eigen levensverhaal kijken.

Tijdens een webinar kunnen deelnemers kennismaken met familiegeschiedenissen en krijgen ze wellicht inspiratie om op onderzoek te gaan. Wil je een boek schrijven, een website maken of een video monteren? Doe je het alleen of zoek je hulp? Je krijgt praktische tips mee om een vliegende start te maken. Ook gaan we oefenen met het stellen van de juiste vragen tijdens interviews. Na afloop krijg je een literatuurlijst mee met voorbeelden en een handig stappenplan.
Dit webinar wordt gegeven door Petra Teunissen (biografisch onderzoeker) op woensdag 25 november van 20 tot 22 uur. Het webinar is gratis te volgen via de Facebookpagina Het Kruispunt en het Youtubekanaal van de Bibliotheek Aanzet.

Kijk op www.hetkruispunt.nl voor het volledige programma.

Advertenties uit de krant