Het boek ligt dinsdag in de winkel.
Het boek ligt dinsdag in de winkel. Foto:

Nieuw boek over de Barendrechtse Brug: Te Groot voor het Museum

Algemeen

BARENDRECHT - De legendarische Barendrechtse Brug over de Oude Maas werd aanvankelijk nauwelijks gebruikt. Pas toen er in 1898, tien jaar na de ingebruikname, een stoomtram over ging rijden, werd de brug een succes. Dat is te lezen in het boek ‘Te Groot voor een Museum’, waarin Peter Pot de geschiedenis van de brug beschrijft.

In 1988 schreef Peter Pot al een boek over de brug, met de toepasselijke titel ‘De Barendrechtse Brug’. Het was tot nu toe het standaardwerk over dit onderwerp. Nu heeft Pot een uitgebreider boek gemaakt. Daar was alle aanleiding voor, vertelt hij.

“Sinds 1988 is er in ‘archiefland’ veel veranderd. Het aloude ‘Hoekschewaerdje’, aanvankelijk in te zien in de leeszaal van het museum in Heinenoord, kan nu digitaal thuis worden geraadpleegd. Ook andere archiefstukken, tijdschriften en foto’s kunnen digitaal worden bekeken en waar nodig worden gedownload en particulieren zijn in staat met de huidige techniek hun privé-archieven en -foto’s te digitaliseren en te delen met andere geïnteresseerden.”

De Barendrechtse Brug was aanvankelijk een draaibrug. In 1933 werd het de langste hefbrug van Europa. De verbouwing was nodig om grotere schepen door te laten. Rijksingenieur van de spoorwegen W. de Klerk ontwierp een constructie met twee slanke heftorens. Terwijl er werd gewerkt, reed het meeste verkeer gewoon door. Alleen trampassagiers moesten van een veer gebruik maken. De tram reed leeg onder de staalconstructie door. Peter Pot heeft in het boek prachtige foto’s opgenomen van de bouw van de heftorens.

In de meidagen van 1940 werd er om de brug zwaar gevochten. Ook deze weinig bekende episode wordt in het boek beschreven. Aan deze strijd herinnert ook een monument, dat tegenwoordig bij het bruggenhoofd in Barendrecht staat.

De brug werd in de jaren zestig een knelpunt in het wegennet. Dat leidde tot lange files. De brug maakte in 1969 plaats voor de Heinenoordtunnel. Alleen de twee bruggenhoofden bestaan nog. Ze worden druk bezocht door mensen die naar de schepen op de Oude Maas kijken. Bijvoorbeeld door burgemeester Jan van Belzen van Barendrecht, die een voorwoord schreef. “De brug was een icoon voor de handelstijd in de 19de eeuw. Een periode waar wij vandaag de dag nog de vruchten van plukken”, schrijft Van Belzen.

De titel van het boek lijkt wat merkwaardig, maar heeft te maken met 22 juli 1969, de dag dat de Heinenoordtunnel werd geopend. Die dag begon de ontmanteling van de brug. Minister Bakker van Verkeer sprak toen de volgende woorden “…… jammer, dat de Barendrechtse brug te groot is voor enig museum, anders hadden we haar kunnen bewaren.”

Op het oude bruggenhoofd in Barendrecht staat nu nog één stuk metaal van de brug. Alle informatie is nu gebundeld in een boek.

‘Te Groot voor een Museum’, door Peter Pot (ISBN 978-90-830991-0-1) telt 128 pagina’s en is een uitgave van BAR Lokale Media in Barendrecht. Het boek is te koop in de boekwinkel en kost 17,95 euro.

Advertenties uit de krant