Burgemeester Jan van Belzen neemt het boek van Hans Onderwater in ontvangst.
Burgemeester Jan van Belzen neemt het boek van Hans Onderwater in ontvangst.

Boek Crossing voor burgemeester Van Belzen

Algemeen

BARENDRECHT - Op zaterdag 14 november mocht schrijver Hans Onderwater zijn nieuwste boek aanbieden vaan burgemeester Jan van Belzen. Dit gebeurde bij de burgemeester thuis.

Het boek Crossing beschrijft de bange tocht van een zevental jonge mannen die langs diverse routes in het geheim naar Strijensas gaan om met hulp van het lokale verzet de levensgevaarlijke oversteek naar bevrijd Brabant te maken. Daar willen zij zich melden bij de Geallieerden voor de strijd om de bevrijding van het nog bezette deel van ons land.

Tijdens de kerstdagen van 1944, bij ijzige kou en in een overvolle roeiboot duurt het drie dagen voor zij onder dekking van duister en slecht weer bij Tonnenkreek bevrijd gebied bereiken. Onwetend lopen zij daar door een Duits mijnenveld voor zij zich kunnen melden bij een groep leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die daar bewakingsdiensten voor de Britten, Polen en Canadezen verrichten. Na te zijn opgeknapt van de ontberingen, te zijn ondervraagd en medisch gekeurd vinden zij op diverse plaatsen een plaats bij de Geallieerden. Enkelen nemen nog deel aan de strijd in Nederlands-Indië.

Daarnaast vertelt wijlen Wim van der Jagt over zijn herinnering als kind in bezet Barendrecht. Het boek is daarnaast rijk geïllustreerd met nog niet eerder getoonde foto’s.

Het boek is voor 9,90 euro te koop bij de Read Shop en andere boekhandels in Barendrecht en Ridderkerk. Het is het 23e boek van Onderwater sinds de verschijning van het eerste in 1977.

Advertenties uit de krant