Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Saenredamproject op Calvijn Groene Hart

BARENDRECHT - Coby de Vries heeft op vrijdag 13 november voor de havo-leerlingen van Calvijn Groene Hart met Kunst in hun pakket een gastles en rondleiding verzorgd. Zij vertelde vol enthousiasme over het ontstaan van Barendrecht en het Pieter Janszoon Saenredamproject in de wijk Molenvliet. Het betreft een land art project van beeldhouwer Lucien den Arend, dat al bijna 35 jaar bestaat.

De havisten ervoeren hoe natuur en cultuur op het eiland aan het Saenredampad samenkomen. Den Arend liet zich inspireren door de zeventiende-eeuwse kerkinterieurschilder P.J. Saenredam. De zuilen uit de kerken van weleer worden oer-Hollandse stammen van wilgen. Het gebladerte vormt het gewelf van de kerk.

Midden op het eiland staat een roestvrijstalen kubus die verwijst naar een grafmonument; de tekst is echter geen graftekst maar een herdenkingstekst voor Saenredam. De vierdeklassers gaan een aantal weken gaan aan de slag met een land art-opdracht waarbij dit eiland als inspiratiebron geldt.

Naast het eiland staat Full Moon, een kunstwerk van Joseph Semah en Felix Villanueva dat is geïnspireerd op teksten uit Hooglied. Het bestaat uit acht bronzen kubussen die verwijzen naar de acht hoofdstukken van dit Bijbelboek. Deze kubussen zijn zo geplaatst als op een plattegrond van de tempel van Salomo is weergegeven. De eindexamenkandidaten zullen op basis van deze kunst een eigen land art-ontwerp maken. Ze onderzoeken hiervoor eerst het inspirerende kunstwerk en maken vervolgens het ontwerpproces op hun eigen manier door. Docent Jeanita van Eijsden kan niet wachten tot de maquettes begin volgend jaar klaar zullen zijn.

Meer berichten