Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Een beeld uit de film.</p>

Een beeld uit de film.

Prachtige film over de wederopbouw van Rotterdam

BARENDRECHT – Filmverzamelaar Bas Romeijn heeft een prachtige film over de wederopbouw van Rotterdam aan zijn website toegevoegd.

“Moge de wederopbouw van verwoest Rotterdam een symbool zijn van de herboren kracht van heel Nederland. Het bereikte herstel is in de eerste plaats te danken aan de wilskracht van de Nederlanders zelf. Het Marshallplan heeft er slechts toe bijgedragen dat de welvaart van thans kon worden verkregen met minder verlies aan tijd en met minimale verlaging van de levensstandaard.” Dit schreef de Amerikaan Clarens E. Hunter.

De met veel prijzen gelauwerde filmer Herman van der Horst, begint zijn film met deze tekst van het hoofd van de Amerikaanse organisatie voor de Marshallhulp in Nederland, Clarens E. Hunter. Het is een mooie poëtische film over de zware eerste jaren van de wederopbouw van Rotterdam. In slechts 20 minuten toont hij een filmisch sfeerbeeld van de bevolking, stad in opbouw en het werk in de haven. Hij geeft daarmee aan de kijker van nu, een indrukwekkend beeld van die eerste jaren na de oorlog.

Van de film is een kopie, helaas in een lage resolutie, bewaard gebleven De filmverzamelaar en restaurateur Bas Romeijn is echter dolblij dat hij dit beeldverhaal heeft kunnen toevoegen aan zijn collectie van oude films over het verleden van Rotterdam en Barendrecht. Zijn hele verzameling bestaat inmiddels uit 200 films en zijn te bekijken op zijn website https://basromeijnfilms.blogspot.com/

Meer berichten