Nu 200 films in de regionale filmbank van Bas Romeijn
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Bas Romeijn.</p>

Bas Romeijn.

(Foto:)

Nu 200 films in de regionale filmbank van Bas Romeijn

BARENDRECHT - In de zomer van het jaar 2014 begon Bas Romeijn met het bouwen en vullen van zijn website. Het moest een voor iedereen vrij toegankelijke en makkelijk doorzoekbare website worden Zijn doel was om een openbare, regionale beeldbank met films te maken die een goed beeld zou geven van de maatschappij van toen.

In oktober van dat jaar kon hij die filmbank openbaar maken met acht door hem gemaakte films, waarna hij hem snel uitbouwde met films en korte versies van documentaires die hij jaren eerder maakte van de Barendrechtse Watertoren, en de bedrijven VELO en Hooimeijer. Maar omdat die bedrijven gestart waren in Rotterdam, kwamen er hiervan ook delen die de Rotterdamse bedrijfsgeschiedenis als onderwerp hadden.

Zo ontstond het idee om de filmbank in te richtten met films onderwerpen over zowel Barendrecht als Rotterdam. Hiervoor ging hij op zoek naar oud beeldmateriaal bij particulieren en in archieven. Dat materiaal werd door hem bewerkt, door beeldrestauratie en het toevoegen van commentaar, titels en muziek, waardoor die oude beelden kleine documentaires werden die elk voor zich een verhaal vertellen. Het werd een constante stroom aan films, waardoor de website groeide aan inhoud maar ook aan kijkers.

“De afgelopen maand werd er door het publiek gemiddeld 850 keer per dag een film bekeken. Dat publiek is niet alleen te vinden in Rotterdam of Barendrecht, maar ook is ook te vinden in de emigratielanden en in de verpleeg- en verzorgingshuizen”, vertelt Bas Romeijn.
“Daardoor zou je denken dat het allemaal oudere mensen zijn die de films op zijn website interessant vinden, maar volgens de statistieken van de site heeft 45 procent van de kijkers een leeftijd van 65 jaar en ouder. Er zijn dus ook veel jongere kijkers. Bovendien zend de Rotterdamse stads TV zender Open Rotterdam ook regelmatig filmpjes uit zijn collectie uit.”

En nu in 2020 viert hij dat de 200ste film online is geplaatst. Het is Houwen zo! Een film uit 1952 over de wederopbouw van Rotterdam die gemaakt is door de toen zeer bekende filmer Herman van der Horst.

Zijn idee van het creëren van een regionale filmbank is dus wel uitgekomen, maar Bas is nog lang niet klaar, zonder subsidie, sponsors of reclame bouwt hij gestaag verder aan zijn filmbank. Hij heeft zelfs al enkele tientallen filmpjes hiervoor klaar staan en is nog druk bezig met het maken van nieuwe.

Meer berichten