Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Windturbine in Geervliet.</p>

Windturbine in Geervliet.

(Foto:)

Maximaal drie windturbines bij Vaanplein

BARENDRECHT – Het is mogelijk om bij het Vaanplein drie windturbines te plaatsen. Dat blijkt uit een studie van bureau Arcadis. Deze ‘haalbaarheidsverkenning’ is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Barendrecht.

De uitkomsten van het onderzoek werden dinsdag gepresenteerd aan de raadscommissie Ruimte.
De windturbines kunnen bij het Vaanplein maximaal 145,7 meter hoog worden. Dat is iets minder hoog dat de meeste windturbines die elders in het land worden gebouwd. Er moet hier rekening worden gehouden met het vliegverkeer van en naar het vliegveld Zestienhoven.
Van deze ‘middelgrote turbines’ passen er twee ten westen en één ten oosten van het Vaanplein. Ze krijgen een vermogen van 2 tot 3 megawatt. Dat is iets minder dan de meeste andere nieuwe windturbines. Toch is het nog voldoende om zes- tot negenduizend huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De dichtstbijzijnde woningen staan aan de Rousseaustraat in Rotterdam Lombardijen, op 456 meter afstand. De dichtstbijzijnde Barendrechtse woningen staan aan de Gazellenburg. Dit wooncomplex staat op 475 meter van de dichtstbijzijnde windturbine.
Er ligt geen enkele woning binnen de wettelijke geluidscontouren. Alleen volkstuinvereniging Rotterdam-Zuid ligt binnen deze zone, maar hier mogen mensen niet wonen. Het woonwagenkamp aan de Maeterlinckweg, naast de volkstuinen, ligt net buiten de geluidscontouren.

Een aantal Rotterdamse woningen kan last krijgen van slagschaduw. Daar is een wettelijke norm voor. De gemeente Barendrecht kan met de exploitant van de windturbines afspreken dat deze wordt stilgezet als de wettelijke norm wordt overschreden.

De bedrijven Engie en De Groene Stroom hebben zich inmiddels bij de grondeigenaren Staats Bosbeheer en het Recreatieschap IJsselmonde gemeld. Zij hebben interesse in de bouw van windturbines op deze plaats.

De gemeente Barendrecht en de provincie Zuid-Holland zijn nog in gesprek over een bestuursovereenkomst. Als die wordt afgesloten, mag de gemeente Barendrecht de inpassing van de windturbines regelen. De gemeenteraad staat achter het tekenen van de overeenkomst. Alleen op deze manier houdt Barendrecht invloed op de manier waarop de windturbines worden geplaatst.

Meer berichten