Vrijwilligers belangrijk voor Borgstede
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Hans Langeweg en Bea Koop.</p>

Hans Langeweg en Bea Koop.

(Foto: )

Vrijwilligers belangrijk voor Borgstede

BARENDRECHT – Vrijwilligers zijn belangrijk voor de bewoners van Borgstede. Ze ondersteunen het personeel en ondernemen activiteiten.

Er zijn 110 medewerkers en in ‘normale’ omstandigheden 110 vrijwilligers actief in Borgstede. “Een grote familie”, zo omschrijft locatiemanager Bea Koop de medewerkers en vrijwilligers.

De vrijwilligers zorgen onder meer voor het schenken van de koffie en het verzorgen van maaltijden. Ook maken ze uitstapjes met bewoners naar de markt of de Middenbaan. De vrijwilligers zijn heel trouw, merkt Koop. “Sommigen helpen al 35 jaar met het koffie schenken. Dat is echt heel bijzonder.”

Van de vrijwilligers behoort een deel tot de risicogroepen of heeft te maken met een huisgenoot die besmet is. Daardoor zijn momenteel van de 110 vrijwilligers er maar 60 inzetbaar. Borgstede kan altijd vrijwilligers gebruiken, maar nu zijn ze meer dan welkom.

Er wordt gezocht naar mensen ‘die de warmte en het geduld kunnen opbrengen om hier van betekenis te zijn’. Mensen wonen in Borgstede omdat ze te maken hebben met lichamelijke klachten of dementie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger actief te zijn in Borgstede, legt Hans Langeweg uit. Hij is coördinator informele zorg in het huis.

Er helpen mensen in de huiskamers van de kleinschalige woongroepen of in de serre. De bewoners stellen de extra aandacht erg op prijs.

Vrijwilligers gaan met bewoners in een rolstoel naar buiten. “Als je familie werkt of ver weg woont, dan is het fijn als iemand met je naar de markt wil gaan. Dat is een belangrijke taak van de vrijwilligers”, vertelt Langeweg.

Er is ook een duofiets waarmee vrijwilligers met een bewoner op pad kunnen. Er is een scherm aangebracht tussen beide plaatsen. “Mensen gaan met deze fiets de buurt in. Bewoners herkennen dan vaak de wijk waar ze gewoond hebben”, merkt Bea Koop.

Als bewoners zin hebben om de schaken of te klaverjassen, dan worden daar ook vrijwilligers voor gezocht. Langeweg: “Als de bewoners iets willen, dan gaan wij kijken of er iemand is die dat kan begeleiden. ”Zo is er onlangs een vrijwilliger gevonden die in Borgstede een klaverjasclub gaat leiden.

Door corona worden er geen concerten gegeven in de zaal. Eén van de medewerkers geeft nu elke zondag om 19 uur op viool een ‘voordeurconcert’ in één van de gangen. Mensen die ook op die manier een concert willen geven, kunnen zich aanmelden.

Er worden ook ‘maatjes’ gezocht om op individuele basis contact te onderhouden met bewoners. “Dat kan gaan om een spelletje doen of om een kopje thee drinken op de kamer. Het is net hoe de bewoner en het maatje het invullen. Er moet natuurlijk wel een klik zijn”, zegt Hans Langeweg. Daarnaast zijn er ook veel andere vrijwilligersfuncties beschikbaar.

Vrijwilligers geven zelf aan welke dagdelen ze beschikbaar zijn. Als er behoefte is aan cursussen en workshops, dan wordt daarvoor gezorgd. Zo komt er binnenkort een cursus over het omgaan met mensen met dementie.

Wie meer wil weten over het vrijwilligerswerk in Borgstede kan bellen met 0180 555 888 of stuur een mail naar Hans Langeweg: h.langeweg@laurens.nl

Meer berichten