Aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Burgemeester Jan van Belzen en wethouder Reshma Roopram hesen de oranje vlag.&nbsp;</p>

Burgemeester Jan van Belzen en wethouder Reshma Roopram hesen de oranje vlag. 

(Foto: Ingmar Timmer FOTOGRAFIE)

Aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

BARENDRECHT – Vandaag, woensdag 25 november, start de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes: Orange the World. Burgemeester Jan van Belzen en wethouder Reshma Roopram hesen vandaag de oranje vlag bij het gemeentehuis om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

“Door aandacht te vragen voor dit onderwerp hopen we ook een taboe te doorbreken”, reageert wethouder Reshma Roopram. “Dagelijks zijn vrouwen en meisjes slachtoffer van geweld. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. En in Nederland ongeveer 45% van de vrouwen en meisjes. Het is belangrijk dat we de dialoog hierover niet sluiten en mensen zich ervan bewust maken dat zij hulp kunnen zoeken.”

Burgemeester van Belzen benadrukt dat ook wanneer jezelf niet te maken hebt met geweld, je door oplettend te zijn ook een ander kunt helpen door een melding te doen. “Op elkaar letten is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis. Vanuit de hele wereld is een toename van berichten van geweld achter de voordeur en cybergeweld. Let op elkaar en schroom niet om contact op te nemen met Veilig Thuis, FIER, het wijkteam of de gemeente!”

Dag tegen Geweld tegen Vrouwen
25 november is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, start vandaag en eindigt 10 december. Dit zijn de ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Symbool
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of object of de oranje vlag hijsen op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Thema 2020
Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Momenteel meldt slechts 10 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voor dit gebeurt.

Hulp vragen!
Heeft u als vrouw of meisje te maken met geweld? Of heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving dat heeft? U kunt dan contact opnemen met Veilig Thuis Rotterdam (24 uur per dag, zeven dagen in de week) via 0800-2000. Of bel met FIER 088 20 80 000 www.fier.nl. Ook is het mogelijk om van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren telefonisch contact op te nemen met het wijkteam via 14 0180. Ook kunt u het (aan)meldformulier invullen of een e-mail sturen naar wijkteam@barendrecht.nl. Het wijkteam neemt dan contact met u op.


Informatie
Meer informatie over de Orange the World campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl.

(bron: gemeente Barendrecht)

Meer berichten