[Ingezonden mededeling] Nederlanders weten weinig van energietarieven
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Ingezonden mededeling

Nederlanders weten weinig van energietarieven

De energietarieven zijn op dit moment historisch laag. Toch zijn er nog veel huishoudens die hier niet van profiteren. Zo blijkt dat twee derde van de Nederlanders niet te weten dat de tarieven nu zo laag zijn. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Q&A.

Energiecontracten vergelijken en overstappen loont

De energietarieven zijn sinds september 2019 met gemiddeld 21 procent gedaald. Dit geldt voor zowel het tarief voor stroom als gas. Consumenten kunnen profiteren van deze lage tarieven door een nieuw energiecontract af te sluiten. Als zij dan kiezen voor een vast energiecontract, dan zetten zij dit lage tarief voor de gehele contractperiode vast. Maar weinig Nederlanders zijn hiervan op de hoogte. Maar liefst 34 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van de energietarieven. Ook zegt eveneens 34 procent van de ondervraagden nog nooit te zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. En dat is zonde, want door op de hoogte te zijn van de energietarieven kunnen mensen een hoop geld besparen. Juist in deze tijd, waarin mensen graag willen besparen op de vaste lasten is het goed dat consumenten de energietarieven in de gaten houden en ze actief aan de slag gaan om te profiteren van deze lagere tarieven.

Aflopend contract stilzwijgend verlengd

Ruim een derde van de respondenten is dus nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. En dat is zonde, want energiecontracten hebben maar een beperkte looptijd. Als de klant geen actie onderneemt, dan gaat het contract stilzwijgend over naar een (meestal) duurder, variabel contract. De tarieven van een variabel contract wijken meestal af van die van het aflopende contract. Hierdoor betaalt de consument onnodig veel geld. De gemiddelde besparing op een nieuw contract ligt namelijk op 175 euro. Het goede nieuws is dat klanten niet vastzitten aan een energiecontract dat stilzwijgend verlengd is. Een contract dat afloopt wordt namelijk omgezet naar een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. De klant kan het energiecontract dan iedere maand opzeggen. De klant kan simpelweg energieprijzen vergelijken en een nieuw contract afsluiten.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Niet alleen door het kiezen van een juist energiecontract kunnen mensen een geld besparen. Ook door te investeren in energiebesparende maatregelen kunnen woningeigenaren flink besparen op de energierekening én een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Woningeigenaren uit Barendrecht krijgen in 2020 bijvoorbeeld een korting van €90 op energiebesparende maatregelen of duurzaam advies op maat. Hiervoor moeten zij een WoonWijzerBox samenstellen van minimaal €100. Er kan uit veel kleine energiebesparende maatregelen gekozen worden, zoals: slimme thermostaatknoppen, een waterbesparende douchekop, LED-lampen en radiatorfolie. De verwachting is dat als alle Barendrechtse wooneigenaren meedoen aan deze actie er €3,9 miljoen euro per jaar kan worden bespaard op de energierekening.

Meer berichten