Afbeelding
Foto:

Arco: was het een leuk jaar?

Column Arco

December is voor mijn collega’s en mij altijd de maand waarin we de foto’s van het hele jaar nog eens bekijken voor het maken van het jaaroverzicht. Ik moet nog beginnen. Maar dit jaar wordt die terugblik andere dan anders, dat weet ik nu al.

Natuurlijk komen er foto’s langs van een leeg theater, lege kerken en mensen met mondkapjes op.

Maar ik verwacht ook foto’s terug te vinden van al die manieren waarop we geprobeerd hebben om het afgelopen jaar toch noch een beetje aardigheid te geven. Zo waren er spontane optredens bij de verzorgingshuizen. Ik sprak een orgelman die normaal op de markt stond. Markten waren dit voorjaar verboden, dus ging hij de verzorgingshuizen langs.

Het Kruispunt bood een groot deel van het jaar een trieste aanblik. Bijna geen bezoekers in het theater, allerlei beperkingen in de bibliotheek en een theatercafé zonder gasten. De instellingen van Het Kruispunt maakten er het beste van en trokken het dorp in. Vlakbij ons kantoor trad zodoende een DJ op voor de ouderen die in de flats aan de Oude Haven wonen. Ik vond het een takkenherrie. Maar de ouderen vonden het fantastisch.

Ook bijzonder was het hoe mensen vanuit huis hun werk hebben gedaan. Vooral tijdens de eerste coronagolf was daardoor de parkeerplaats van het station leeg. Scholen en kerken maakten dit jaar grote stappen met het streamen van lessen, missen en kerkdiensten. Normaal zou dat jaren geduurd hebben.

Er hebben in De Schakel al een paar aankondigingen gestaan van acties tijdens de komende kerstperiode. Zo moeten mensen die het moeilijk hebben in de laatste weken van het jaar een steuntje in de rug krijgen.

Terwijl ik dit stukje maak krijg ik een mail van een dichter die betrokken is bij een lichtjesfestival in Barendrecht. Dat is een corona-proof activiteit van Het Kruispunt. Er is gebeld door iemand die betrokken is bij de kerstdienst in de Bethelkerk. Die dienst krijgt een hele andere opzet, omdat de meeste kerkgangers thuis voor het beeldscherm zitten. En naast mijn toetsenbord liggen tweehonderd stickers van het WinterFeest. Die mag ik morgen op kaarsjes plakken. Dat hoort ook bij een actie om mensen in deze moeilijke tijd te bemoedigen.

Was 2020 dan een leuk jaar? Nee, natuurlijk niet. Zeker niet als je denkt aan de mensen die zwaar zijn getroffen door corona. Maar tegelijkertijd heeft het ook veel mooie dingen losgemaakt. Daar mogen we onder de kerstboom best een beetje dankbaar voor zijn.

Advertenties uit de krant