Lennart van der Linden: 'Ik heb veel steun ervaren de afgelopen bizarre periode'.
Lennart van der Linden: 'Ik heb veel steun ervaren de afgelopen bizarre periode'. Foto:

Lennart van der Linden: ‘Ervaring rijker, maar ook illusie armer’

Algemeen

BARENDRECHT – Lennart van der Linden stond een week lang in het brandpunt van de belangstelling. Nu eens niet als oppositieleider in de Barendrechtse gemeenteraad, maar als voorzitter van Forum Voor Democratie (FVD). Hij is inmiddels opgelucht en zegt het lidmaatschap van Forum Voor Democratie partij op, vertelt hij.

Door Arco van der Lee

Hoe gaat het met u?

“Pfoe. Die vraag heb ik de afgelopen weken dagelijks anders beantwoord. Het zat lang tussen slecht en matig in. Maar inmiddels ben ik opgelucht dat ik zaken achter me kan laten.”

De afgelopen weken is Forum Voor Democratie in verband gebracht met het ontkennen van het coronavirus en het tolereren van antisemitische uitlatingen. Wat is uw eigen standpunt over het virus en over antisemitisme?

"Ik heb zelf Corona gehad, nadat ik begin maart van wintersport terugkwam. Ik ben ruim een week flink ziek geweest. Maar gelukkig goed hersteld. Het Coronavirus is een naar virus, gevaarlijk voor kwetsbare mensen."

"Ik ben anderzijds wel kritisch op het kabinetsbeleid. Eerst hielpen medische mondkapjes niet, nu zijn ze verplicht. Het testen kwam zeer langzaam op gang. Over het besluit om alle horeca en sportverenigingen dicht te gooien ben ik ook zeer kritisch.”

“Antisemitisme werp ik verre van mij. Mensen die antisemitische uitlatingen doen veroordeel ik en met hen wil ik helemaal niets te maken hebben.”

Heeft u zich vergist in de partij Forum Voor Democratie of is Thierry Baudet de laatste tijd geradicaliseerd?

“Ik heb bij Forum voor Democratie de afgelopen jaren vele fantastische mensen ontmoet, waarmee ik prettig heb samengewerkt. Mensen die net als ik politieke vernieuwing willen realiseren. De laatste maanden en zeker de laatste weken is van de vernieuwingsbeweging die FVD was, helaas weinig over. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de opstelling van Thierry Baudet de laatste tijd. Daarin ben ik bijzonder teleurgesteld."

"Van de FVD-leden staat echter 75% achter zijn leiderschap. Ikzelf behoor daar niet toe. Daarom neem ik afscheid van FVD. Een ervaring rijker, maar ook illusie armer.”

Blijft u lid van het bestuur, de partij en de senaat?

“Ik heb afgelopen zaterdag (een dag na het referendum) per brief mijn terugtreden bekend gemaakt bij het partijbestuur. En aangegeven mijn lidmaatschap op te zullen zeggen."

"In de senaat blijf ik voorlopig actief. Op wat voor manier, daar ga ik de komende tijd even goed over nadenken.”

Spreken mensen in Barendrecht u aan op de ontwikkelingen bij FVD?

“Ik heb veel steun ervaren de afgelopen bizarre periode. Overigens ook van een aantal raadsleden van andere politieke partijen. Dat waardeer ik, dat heb ik hen ook laten weten.”

In de gemeenteraad bent u momenteel geen fractievoorzitter van Echt Voor Barendrecht (EVB). Hoe gaat dat verder?

“Miranda Mes heeft het fractievoorzitterschap voorlopig over genomen. Ze heeft de afgelopen jaren als vice-fractievoorzitter veel ervaring op gedaan en ik acht haar uitstekend in staat om de EVB-fractie nu te leiden."

"De EVB-fractie is al jarenlang een stabiel en fantastisch team, waarbij alles op een goede manier wordt besproken en bediscussieerd.”

Hoe reageert men bij Echt Voor Barendrecht op alle aandacht voor uw rol bij FVD?

“Enerzijds heb ik van veel leden, fractiegenoten en bestuursleden persoonlijk veel steun gekregen gedurende de bizarre soap van de afgelopen weken."

"Anderzijds was de vele landelijke media aandacht voor mij en FVD niet wenselijk voor EVB. EVB is namelijk aan geen enkele landelijke partij gelieerd en opereert volstrekt onafhankelijk. De leden van EVB stemmen zeer verschillend, maar zijn lokaal allemaal Echt voor Barendrecht.”

Heeft u ergens spijt van?

“Ja, ik heb de afgelopen tijd een aantal fouten gemaakt. De komende tijd ga ik daarover eens goed nadenken.”

'Ja, ik heb de afgelopen tijd een aantal fouten gemaakt.'

Advertenties uit de krant