Kees-Jan Visser: 'Ik heb genoeg liggen voor vijf bundels'.
Kees-Jan Visser: 'Ik heb genoeg liggen voor vijf bundels'.

Kees-Jan Visser schrijft gedichten over Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT - Gedichten over Barendrecht zijn zeldzaam. Maar nu is er ineens een complete serie korte gedichten over het dorp gemaakt. Ze zijn van de hand van Kees-Jan Visser uit Heerjansdam.

De gedichten horen bij de afgelaste wandelroute Barendrecht in Winterlicht. Monumentale gebouwen in het centrum en kunstwerken in Carnisselande zouden worden verlicht. Kees-Jan Visser heeft bij elk gebouw en kunstwerk een helder, lichtvoetig gedichtje gemaakt. Dat past bij zijn stijl. “Ik ben niet zo’n cryptisch type”, zegt hij lachend.

Vooral het schrijven over de oude panden in het centrum was voor Visser een feest der herkenning. “Ik heb wel wat met die plekken. Ik kwam er vroeger regelmatig. In Den Pimpelaer. En De Beuk, die daar vroeger zat. Het is een mooi stukje Barendrecht.”
“Er zitten ook twee oude boerderijen bij de panden die meedoen. Het is fascinerend om dan naar een luchtfoto van een halve eeuw geleden te kijken. Toen waren er rond die boerderijen uitgestrekte landerijen. Als je ziet wat er in een halve eeuw allemaal veranderd is...”

Bij de kunstwerken in Carnisselande zaten voor de dichter ook wat bekende plekjes. “De bult aan de Oude Maas beklimmen we regelmatig met ons gezin. Daar heb je een prachtig uitzicht op Rotterdam. Daar gaat mijn gedichtje ook over. En de Groen-rotonde nemen we allemaal wel eens. Als je naar Ikea gaat of naar het zwembad.”
“Eén mijn beste vrienden woont in Carnisselande, in de buurt van de vuurtorenwoningen. Ik dacht: als daar eens een boot zou verdwalen. Hoe zou het dan gaan met al die vuurtorenwachters…”

Voor Kees-Jan Visser is dit de eerste ‘klus’ als dichter in Barendrecht. Hij treedt vooral op in Dordrecht. Daar droeg hij in 2019 onder meer gedichten voor tijdens de Johan en Cornelis de Witt-herdenking en op het Big Rivers-festival.
"In mijn tienerjaren heb ik veel gedichten geschreven, maar als je ze dan later terugleest, blijkt het grootste deel vooral schaamte op te roepen.” De Dordtse dichter Peter M. van der Linden stimuleerde hem om weer wat met zijn dichtkunsten te gaan doen. "Hij heeft me echt het podium op geduwd.” Zo werd Kees-Jan Visser opgenomen in het gezelschap Dichtbeideklank, dat optredens doet met poëzie en muziek. Hij is ook lid van de Dordtse Dichterskring en is één van de ‘dichters van dienst' van het radioprogramma Studio De Witt.
"Peter heeft mij uit de ‘dichtkast' getrokken. Toen is het echt gaan stromen. Ik heb de afgelopen vijf jaar zo'n tweehonderd gedichten geschreven. Bijna elke dag schrijf ik wel iets.”
Er is nog geen boek met gedichten van Kees-Jan Visser. "Ik heb genoeg liggen voor vijf bundels. Misschien iets voor 2021.”

Advertenties uit de krant