Deze hondenbezitter moest eerst zijn hond en toen een schaap uit het water halen. (foto: Barend Zinkweg)
Deze hondenbezitter moest eerst zijn hond en toen een schaap uit het water halen. (foto: Barend Zinkweg)

Recordjaar voor Pendrechtse Molen

Algemeen

BARENDRECHT – De Pendrechtse molen heeft een recordjaar achter de rug. De wieken gingen maar liefst 801.094 maal in het rond. Het vorige record werd geboekt in 2018, toen de molen 755.990 rondjes draaide.

Molenaar Barend Zinkweg vermeldt de cijfers in het jaarverslag van de molen, dat op Oudejaarsdag verscheen. Het is belangrijk om bij te houden hoeveel ronden de molen draait, want de provincie Zuid-Holland keert een maalpremie uit. Die gaat naar molens die jaarlijks minimaal 60.000 omwentelingen maken. “Vanaf 1995 krijgt de molen ieder jaar het maximumbedrag uitgekeerd”, schrijft Zinkweg. Sinds de heropening van de molen, eind 1994, ging het wiekenkruis meer dan 15 miljoen keer in het rond.

Het was in 2020 heel stil in de molen, schrijft Zinkweg. “Persoonlijk kan ik daar heel goed mee leven. Náár de molen en ín de molen zit ik niemand in de weg en dus ben ik ‘gewoon’ drie dagen in de week aan de molen geweest. Bovendien is een malende molen een vrolijk gezicht voor iedereen die dat ziet. Juist nu was en is daar behoefte aan.”

Er veranderde iets op het weiland rond de molen. “Na het overlijden van Rob van Egmond bleven de weiden rond de molen leeg. De begroeiing stond heuphoog, vooral met Sint Janskruid. Dat ziet er mooi uit, maar het vee kan er niet tegen. Boer Gijs Stok van Natuurboerderij De Waarden uit Ridderkerk heeft dit jaar alles afgemaaid en weidt er nu z’n beesten. In steeds wisselende samenstelling waren dat Malinese koetjes, schapen met lammetjes, geiten, Schotse hooglanders en koeien.”

Het blijft een ergernis als loslopende honden achter de schapen aan gaan. Barend Zinkweg zag hoe een hond de sloot over zwom en een schaap het water in joeg. “Op mijn aanwijzingen zat er voor de eigenaar van de hond niks anders op dan zelf ook maar de sloot in de gaan om eerst z’n hond en daarna het schaap er uit te halen.” Een foto ervan staat in het jaarverslag.

De eerste vier weken van het jaar hebben molenmakers de houten kap van de molen onderhouden. Laten waren er ook onderhoudsbeurten voor de draaiende delen van de molen.

Een onplezierige verrassing was de vernieuwing van het hekwerk rond het voetbalveld naast de molen. Daarbij verdween het hek rond de ‘waterput’ van de molen, aan de Charloisse Lagedijk. In de put bevindt zich de hoofdkraan van de molen. “Iedere grapjas die daar zin in heeft kan nu de waterleiding van de molen afsluiten”, constateert Barend Zinkweg.

www.pendrechtsemolen.nl

Advertenties uit de krant