Een impressie van de nieuwe woningen aan de Talmaweg, zoals voorgesteld aan de gemeenteraad. (Steenhuis Bukman Architecten)
Een impressie van de nieuwe woningen aan de Talmaweg, zoals voorgesteld aan de gemeenteraad. (Steenhuis Bukman Architecten)

Verzet tegen verbinding tussen Talmaweg en Concertweg

Algemeen

BARENDRECHT – De Talmaweg blijft een doodlopende straat. Het idee van Patrimonium en de gemeente om een doorsteek ta maken naar de Concertweg, riep dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad alleen maar verzet op.

Het idee maakt deel uit van een plan van Patrimonium om in de Talmaweg twintig sociale huurwoningen te bouwen. Daarvan komen er 15 aan het eind van de straat. Als de Talmaweg daar zou worden doorgetrokken, zouden de nieuwe bewoners gebruik kunnen maken van de Concertweg. Dat zou de Talmaweg zelf ontlasten, was het idee.

Bewoners van de Talmaweg zien louter nadelen in de verbinding met de Concertweg. Bewoner Johan Jonker vertelde dat er in de straat een enquête gehouden is. Maar liefst 85 procent van de mensen die reageerden heeft bezwaar tegen de doorsteek. Er wordt vooral gevreesd voor sluipverkeer. Bewoners van het centrum hoeven dan niet meer via de rondweg naar de supermarkt van Dirk op het Muziekplein.
Bewoner Pieter Meeusen stelde de gemeente en Patrimonium nu al aansprakelijk voor de schade die de niet onderheide woningen oplopen. Tegen de komst van de nieuwe woningen is geen verzet.

Ook de leden van de raadscommissie zijn blij met de nieuwe woningen, maar willen geen doorsteek naar de Concertweg. “De nieuwe woningen kunnen ook ontsloten worden via de Concertweg”, merkte Jacinta Floor (VVD) op. Marcel Hazebroek (EVB) heeft van bewoners van de Concertweg gehoord dat ook zij bang zijn voor sluipverkeer als de verbinding met de Talmaweg er komt.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 januari dient Marcel van Prehn (D66) een amendement in waarin staat dat de Talmaweg een doodlopende straat moet blijven.

Wethouder Peter Luijendijk houdt niet per se vast aan de doorsteek. “Als er geen draagvlak voor is gaan we die doorsteek niet realiseren.” Hij beloofde de bewoners te zullen betrekken bij de verdere procedure van het bouwplan.

Advertenties uit de krant