Het voormalige gebouw van Edudelta aan de Dierensteinweg.
Het voormalige gebouw van Edudelta aan de Dierensteinweg.

Meerderheid voor verhuizing scholen naar Dierensteinweg

Algemeen

BARENDRECHT – De coalitiepartijen steunen het voorstel van het college om in het oude pand van Edudelta aan de Dierensteinweg groen onderwijs en speciaal onderwijs te huisvesten. Alleen EVB waarschuwt tegen de kosten van het plan.

Het plan voorziet onder meer in de verplaatsing van twee scholen voor speciaal onderwijs (De Rank en De Wijngaard) naar het pand aan de Dierensteinweg. Door het vertrek van De Rank van de Dorpsstraat-Oost, komt er dan ruimte voor nieuwbouw van de basisscholen De Ark en de Tweemaster. De Tweemaster wordt daarbij verplaatst naar de Dorpsstraat-Oost.

De zes collegepartijen spraken van ‘een goed doortimmerd plan’(Arno Schippers, CDA).

Lennart van der Linden (EVB) wees erop dat het plan 25 miljoen euro kost. “Dat is heel veel geld. Kunnen we dat niet anders of beter besteden?” Er gaat alleen al 10 miljoen naar de hervestiging van de scholen voor speciaal onderwijs. Die trekken leerlingen ui de hele regio. Van die leerlingen komt 10 procent uit Barendrecht. “Is dat waar de prioriteiten liggen?”, vroeg Van der Linden.

Wethouder Peter Luijendijk stelde daar tegenover dat Barendrecht voor 8000 leerlingen jaarlijks 6 miljoen euro ontvangt uit het gemeentefonds. Bovendien wordt de investering in het schoolgebouw aan de Dierensteinweg in 40 jaar afgeschreven. Volgens Luijendijk houdt de gemeente eigenlijk geld over aan dit plan.

MBO-opleiding Lentiz vertrekt op 1 augustus 2022 uit het gebouw. Deze opleiding wil zich vestigen bij de Stationstuinen, om meer te gaan samenwerken met het bedrijfsleven.

De wethouder beloofde dat er overleg komt met de schoolbesturen van De Ark en De Tweemaster over hun bouwplannen. Volgens bestuurder Ad Dogger (De Ark) dreigt zijn school tijdens de bouw een tekort aan lokalen te krijgen.

Nu het gebouw aan de Dierensteinweg gebruikt gaat worden door het onderwijs, is een verhuizing van de harmonie en andere culturele instellingen naar dit pand van de baan. Volgens de wethouder is hij in gesprek met culturele instellingen over huisvesting in het centrum.

Op 26 januari neemt de gemeenteraad de beslissing over het plan.

Advertenties uit de krant