Het bijna lege Havenhoofd op woensdagochtend.
Het bijna lege Havenhoofd op woensdagochtend.

Weekmarkt op Havenhoofd is verplaatst (update: met reactie gemeente)

Algemeen

BARENDRECHT – De markt op het Havenhoofd is verplaatst in de richting van het winkelcentrum. Woensdag 6 januari was er voor het eerst een nieuwe opstelling van de marktkramen.

Onder het Havenhoofd bevindt zich een parkeergarage, waarvan het dak niet zwaar mag worden belast. Bij het opstellen van de marktramen werd daar de afgelopen jaren rekening mee gehouden. Zware verkoopwagens werden aan de rand van de markt geplaatst, om het dak te ontzien.

Op maandag 28 december zijn de marktkooplieden door de gemeente gebeld met de mededeling dat de opstelling per direct moet veranderen. In het dak van de parkeergarage zouden scheuren zijn geconstateerd, zegt één van de kooplieden.
Er is een nieuwe opstelling gemaakt voor de markt, waarbij de kramen zo dicht mogelijk tegen winkelcentrum Carnisse Veste aan worden geplaatst.

Op woensdag 30 december was er geen probleem, omdat er dan maar enkele kramen aanwezig waren. Deze week is de markt (op de non-food kramen na) weer compleet. Maandag heeft een aannemer daarom fietsenrekken verplaatst om meer ruimte te maken.

Of de nieuwe opstelling voldoende ruimte biedt, zal blijken als de coronamaatregelen zijn vervallen. Dan komen de drie kramen terug die er momenteel niet mogen staan. “Dat wordt passen en meten”, zegt de marktkoopman.

Reactie gemeente

De gemeente Barendrecht bevestigde woensdag aan het eind van de middag dat de weekmarkt is verplaatst. 

De reactie van de gemeente Barendrecht: 

“De weekmarkt op het Havenhoofd in Carnisselande wordt (tijdelijk) verplaatst. Wethouder Schaap heeft de gemeenteraad daarover vandaag geïnformeerd. Reden voor de verplaatsing is een melding die bij de gemeente is binnengekomen over scheuren in de bestrating van het Havenhoofd. Even daarvoor zijn vanwege scheurvorming ook al enkele dakplaten van de parkeergarage vervangen.

De gemeente heeft daarom voor alle zekerheid – én in overleg met de marktkooplieden – besloten de weekmarkt (tijdelijk) te verplaatsen naar het plein voor winkelcentrum Carnisse Veste. Tot er een bouwkundig advies ligt zal de weekmarkt op deze nieuwe locatie plaatsvinden.Ook zijn de aanwezige paaltjes op het Havenhoofd vervangen door exemplaren die niet met een normale steeksleutel te verwijderen zijn. Dit om eventuele belasting door kerend vrachtverkeer te minimaliseren.

De gemeente heeft een extern bureau de opdracht gegeven voor een bouwkundig onderzoek naar de parkeergarage. Ook wordt advies gevraagd over het huidige gebruik van het bovenliggende parkeerdek, met de weekmarkt en evenementen die er plaatsvinden.

Wethouder Schaap benadrukt dat er geen enkele indicatie is geweest dat er gevaarlijke situaties zijn ontstaan door de scheurvormingen. “Alle maatregelen die nu zijn genomen zijn uit preventief en zorgvuldig oogpunt.”

Zodra de uitkomsten van het bouwkundig onderzoek binnen zijn zal de gemeente daarover meer bekendmaken.”

Advertenties uit de krant