Melvin: staatsgreep
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: staatsgreep

Vorige week woensdag gebeurde er iets wat niemand zich ooit voor mogelijk had gehouden: het Amerikaanse Capitool werd bestormd. Een groep radicale Trump-aanhangers drong het gebouw binnen met het doel om de benoeming van de nieuwe Amerikaanse president te dwarsbomen. Het hart van de Amerikaanse democratie veranderde in een veldslag. Bij de bestorming vielen uiteindelijk vijf doden. Het blijft de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat een van de best beveiligde gebouwen ter wereld werd binnengedrongen door deze mensen. 

Eén ding staat in ieder geval vast: president Trump is in grote mate verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Na het vier jaar lang openlijk ondermijnen van de Amerikaanse rechtstaat spoorde hij zijn aanhang in een toespraak aan om richting het Capitool te trekken. Als een dictator die een staatsgreep leidt. Toen het geweld losbarstte was hij verrassend stil, maar uiteindelijk zetten hij wel een filmpje online waarin hij zijn volgers terugriep. Daar zei hij natuurlijk wel bij dat hij ontzettend veel van zijn eigen privéleger aan terroristen hield. 

Gelukkig liep de bestorming nog redelijk ‘goed’ af. Plannen voor een ontvoering werden verijdeld en molotovcocktails werden op tijd gevonden. Amerika kennende had er ook nog een grote schietpartij uit kunnen breken, maar dat is ook uitgebleven. De nationale garde kreeg de situatie weer onder controle en de benoeming van Joe Biden kon gelukkig doorgaan. 

Dat er zoiets heeft kunnen gebeuren roept toch de vraag op of we soortgelijke taferelen ook in Nederland kunnen verwachten. Polarisatie is ook in Nederland een groot probleem. Daarnaast zijn er politici die Trump openlijk steunen en zijn ideeën aanhangen. Met de aankomende verkiezingen in maart staat er daarom nog wat op het spel. Een bestorming van het binnenhof zit er hopelijk niet snel in, maar het ondermijnen van de geloofwaardigheid van de rechtstaat is een groot gevaar dat niet onderschat mag worden. 

Er valt in maart daarom heel wat te kiezen. We hebben nu met eigen ogen gezien waar het zaaien van haat toe kan leiden. De Amerikaanse politiek is door Trump fundamenteel veranderd, in veel manieren die niet altijd even positief zijn. We moeten daarom goed uitkijken dat we hier niet dezelfde fouten maken. 

Meer berichten