Rosa Hoogeveen is winkelmedewerker bij Terre des Hommes.
Rosa Hoogeveen is winkelmedewerker bij Terre des Hommes.

Mensen Maken Barendrecht (1): Rosa Hoogeveen

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Wie zijn die mensen die onbetaald de helpende hand uitsteken, waar komt hun vrijwillige energie vandaan en hoe maken zij het verschil? In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Rosa Hoogeveen (52), winkelmedewerker bij Terre des Hommes aan het Onderlangs.

Wat doe je?
“Ik werk een dagdeel per week in het kledingteam van de winkel van Terre des Hommes. Wij bieden ‘eerste keus in tweedehands artikelen’. Ik kijk de binnengebrachte kleding en schoenen na op vlekken of scheurtjes en bepaal wat geschikt is om te verkopen. Ook prijs ik de kledingstukken en help bij het inrichten van de etalage.

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
Ik volgde al langer de Facebookpagina van de winkel en ik zag de vacature. ‘Waarom niet’, dacht ik. Ik heb veel ervaring met het werken in een winkel en door Corona was mijn vrijwilligerswerk weggevallen. Daardoor werd het leven saaier, iedere dag hetzelfde. Als moeder spreekt het doel van Terre des Hommes, het stoppen van kinderuitbuiting, me erg aan, vooral het huidige project ‘Stop loverboys’. Ik heb gebeld, een intakegesprek gehad en een paar dagdelen meegedraaid op proef. Eigenlijk wist ik na de eerste dag al dat dit vrijwilligerswerk goed bij me past. Het is een mooie winkel waar mensen hun spulletjes met een gerust hart naartoe brengen om ze een tweede kans te geven. Ik heb erg veel bewondering voor de coördinatoren Nathalie en Saskia die zo bevlogen zijn en zich belangeloos intensief inzetten voor de winkel en voor de vrijwilligers. Anderen weten niet wat er allemaal bij komt kijken.

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
Ik ga echt met plezier naar mijn ‘werk’. Het is heel gezellig om met collega’s van diverse leeftijden de winkel netjes te houden en de kleding aantrekkelijk te presenteren. Ik voel me gewaardeerd door het team en geniet van de omgang met de klanten. Er zijn veel trouwe bezoekers die ik langzamerhand leer kennen en die ik kan helpen om iets leuks uit te zoeken. Het is fijn om te zien hoe blij ze de deur uitgaan met hun vondst. Gelukkig, ook voor het milieu, is ‘vintage’ kleding hip geworden, vooral onder jongeren. Tweedehandskleding is echt niet meer alleen voor mensen met een klein inkomen.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
Ik had net met veel moeite een mooi truitje op een paspop gezet en vijf minuten later stapte er iemand binnen die het graag wilde kopen. Maar daar doen we het juist voor!”

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl of https://www.facebook.com/TdHBarendrecht/, tel. 0180-229019.

Advertenties uit de krant