Rogier Dorsman: ‘De Paralympische Spelen, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor’.
Rogier Dorsman: ‘De Paralympische Spelen, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor’.

Zwemmer Rogier Dorsman kijkt uit naar Tokio

Algemeen

HEERJANSDAM - Rogier Dorsman (21) kreeg vorig jaar een flinke tik te verduren, toen hij hoorde dat er vanwege corona een streep ging door de Paralympische Spelen. De topzwemmer uit Heerjansdam zette de knop echter snel om.

Door Jeffrey van der Maten

Dat Dorsman een bewogen jaar achter de rug heeft, is waarschijnlijk een understatement. Door de doorrazende pandemie lag hij veel minder in het water dan hij gewend is, wedstrijden om zijn vitrinekast met medailles aan te vullen waren er nauwelijks en hij veranderde ook nog eens van woonadres. Niet het vertrouwde Heerjansdam, maar Amersfoort werd het nieuwe stekje van de talentvolle zwemmer. De reden van zijn verhuizing blijkt naadloos bij de toewijding waarmee hij al jaren in het water plonst.

“Ik ben naar Amersfoort gegaan omdat ik daar train. De afgelopen jaren reisde ik steeds op en neer, maar dat was erg zwaar. Vaak ging ik maandagochtend weg, kwam ik dinsdagavond laat thuis en moest ik woensdag weer die kant op.” Zijn nieuwe woonsituatie biedt hem een vorm van rust. “Het reizen was niet altijd even fijn. Op deze manier kan ik nóg meer voor mijn sport leven.”

Het klinkt bijna onmogelijk uit de mond van Dorsman, die zich in 2019 tot wereldkampioen kroonde. Dagelijks is alles gericht op het zo goed mogelijk uitoefenen van zijn grootste hobby. “Ja, ik steek er inderdaad wel heel veel tijd in. Maar dat vind ik niet erg, want ik geniet ervan.” Dat kon hij de afgelopen maanden beduidend minder doen. Door het coronavirus lag ook het zwemmen enkele maanden stil. ,,Dat was echt heel erg gek. We deden nog wel wat krachttrainingen, maar het voelde vreemd om niet meer in het water te zijn. Toen we uiteindelijk weer mochten, moest ik ook echt even wennen.”

De laatste maanden is zijn trainingsschema weer leidend in het leven van de 21-jarige. De ultieme beloning voor zijn tomeloze inzet had eigenlijk afgelopen zomer moeten volgen, toen de Paralympische Spelen op het programma stonden.

Dorsman is sinds jonge leeftijd slechtziend door een combinatie van twee oogaandoeningen, waarvan hij de eerste in Nederland is. Zijn zicht is nog slechts beperkt tot 1 à 2 procent. Desondanks toont hij zich al jaren tot een van de betere zwemmers ter wereld.

“Natuurlijk had ik me afgelopen zomer al dolgraag willen meten met de top op de Spelen, maar enorm getreurd heb ik niet. Ik heb snel de knop weer omgezet en beseft dat er deze zomer weer een nieuwe kans komt.” Ergens ziet Dorsman ook nog wel de voordelen in van de situatie. “Ik heb me een extra jaar kunnen ontwikkelen, ben weer wat sterker geworden. Dat gaat me zeker goed van pas komen. Natuurlijk had ik vorig jaar ook al dolgraag mee willen doen, maar ik verwacht dat ik over een paar maanden nóg beter ben.”

Het is de kroon op zijn werk voor Dorsman, zo geeft hij toe. “De Paralympische Spelen, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Al die jaren waarin ik volle bak train, worden beloond als je het op dat podium mag laten zien.” Maar om alleen mee te doen, reist Dorsman niet naar Tokio. ,,Het doel is een gouden medaille, dat is duidelijk. Ik denk ook wel dat ik het in me heb. Het zou met afstand de mooiste prestatie zijn die ik in mijn zwemcarrière heb geboekt. Ik kan niet wachten op mijn debuut op de Spelen.”

Advertenties uit de krant