Corrie de Keijzer helpt met het handwerken in De Zorgnijverij.
Corrie de Keijzer helpt met het handwerken in De Zorgnijverij.

Mensen Maken Barendrecht (2): Corrie de Keijzer

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een Barendrechtse vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Corrie de Keijzer (79), begeleider bij De Zorgnijverij aan de Arnhemseweg 27.

Wat doe je?
"Ik help iedere dinsdag de activiteitenbegeleiders met het handwerken met de jongvolwassen cliënten van De Zorgnijverij. We zitten samen aan een grote tafel met twee naaimachines en maken vrolijke creaties. Vandaag werken we aan zachte tasjes met konijnenkopjes."

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
"Dit is mijn eerste vrijwilligerswerk. Omdat we een groot gezin hadden, was ik thuis voor de opvoeding van onze kinderen. Toen de kleinkinderen kwamen, werd ik oppas-oma. Vier van hen zijn betrokken bij de Zorgnijverij, een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Bij de Zorgnijverij werden al veel originele houten producten gemaakt, van vogelhuisjes tot geboortekratjes. Ik heb altijd kleding genaaid en mijn kleindochter Carolijn vroeg me om met de cliënten te gaan handwerken. Nu ben ik ‘Oma De Keijzer’ voor alle cliënten hier en bied zorg met hart en handen."

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
"Ik kan de tijd nemen om de cliënten iets nieuws te leren. Het is fijn om te zien dat ze allemaal een eigen talent hebben. Santos maakt vandaag bijvoorbeeld pomponnetjes, want hij kan goed recht knippen. Het is erg leuk om zo actief met de cliënten bezig te zijn. Ze zijn altijd dankbaar en blij. Je hebt snel een band met ze en ze zijn aanhankelijk. Ik geniet van de cliënten en de creatieve producten die we samen maken. Het enthousiasme van de cliënten is zo aanstekelijk. Ze zijn geen rivalen van elkaar, zoals in het regulier onderwijs, maar vinden de werkstukken van hun collega’s juist heel mooi. Het is werk dat ik ontspannen doe en dat me energie geeft."

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
"Niet iets speciaals: het is hier altijd gezellig en geen dag is hetzelfde. Sommige cliënten zijn ondeugend en er wordt veel gelachen. Het is verrassend dat de cliënten zo anders denken dan wij. Zij hebben vaak een originele invalshoek waardoor je zelf weer aan het denken wordt gezet. De Zorgnijverij wordt nu verbouwd en er komt een mooi ‘naaiatelier'. Kom eens kijken als je er wat voor voelt om mee te doen."

Informatie
"Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de vrijwilligersvacaturebank, www.
vrijwilligerswerkbarendrecht.nl of www.zorgnijverij.nl, tel. 0180-620056."

Advertenties uit de krant