Chiropractor hoopt op snelle heropening
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Chiropractor aan het werk. Kan dit binnenkort weer? </p>

Chiropractor aan het werk. Kan dit binnenkort weer?

(Foto:)

Chiropractor hoopt op snelle heropening

REGIO – Er komt wellicht een oplossing voor mensen die wachten op een behandeling door een chiropractor. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen die de regering oproept om op korte termijn voor een oplossing te zorgen.

Voor chiropractors en hun patiënten zijn het sombere tijden. Sinds het begin van de tweede lockdown zijn de praktijken gesloten. Ondanks dat er een lange lijst met uitzonderingen voor de contactberoepen is, staan chiropractors hier niet op vermeld. Dit is bijzonder, aangezien fysiotherapeuten, podotherapeuten en tandartsen hier wel op vermeld staan.

In landen als België, Zwitserland, Denemarken, Zweden en Noorwegen valt de chiropractor onder de reguliere zorg en kunnen de praktijken open blijven.

Stiekem

“Er wordt met twee maten gemeten”, zegt assistente Debby van chiropractor Theo Soetendal in Ridderkerk. Hilde Bowman van Bowman Chiropractie in Barendrecht merkt ‘veel onbegrip’ bij patiënten. “Mensen vragen of het even stiekem kan.” Maar bij Bowman en haar collega’s blijven de deuren dicht.

“Doordat wij ze niet kunnen behandelen, zoeken de patiënten vaker de huisarts op voor pijnbestrijding of gaan zelfs richting het ziekenhuis. Dit is niet het moment om huisartsen en ziekenhuizen nóg meer te belasten”, zegt chiropractor Josh Bowman. 

Brief

Gitte Tønner van de Nederlandse Chiropractoren Associatie heeft een brief gestuurd naar het ministerie van VWS waarin een dringend beroep wordt gedaan om chiropractors op de lijst te zetten van contactberoepen die hun werk wel mogen uitvoeren. “De vele schrijnende verhalen van patiënten maken duidelijk dat chiropractoren een onmisbare schakel zijn in de zorgketen. Alternatieven zijn immers beperkt en (als ze er al zijn) heftig: zware medicijnen en/of belastende operaties. Dit is uiteraard niet goed voor de patiënt en ook niet goed voor de toch al overbelaste zorg”, aldus Tønner.

“De vraag is waarin verschillen wij van de tandarts of de fysiotherapeut? Want ook in onze praktijk worden de hygiënevoorschriften uiteraard opgevolgd”, vervolgt Tønner. “We kunnen onze patiënten volkomen veilig behandelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat behandeling door een chiropractor zeer effectief is bij onder meer rugklachten. Wij zijn waardevol voor een verpleegkundige met een hernia, een supermarktcaissière met een frozen shoulder en een overspannen thuiswerker met rugpijn. We hopen zo snel mogelijk positief nieuws uit Den Haag te krijgen, zodat wij de zorg kunnen geven die mensen zo hard nodig hebben.”

Tweede Kamer

De noodkreet van de chiropractors heeft ook de Tweede Kamer bereikt. Daar is een motie aangenomen die werd ingediend door de kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Joba van den Berg (CDA). Ze wijzen op de vele mensen met klachten die nu niet kunnen worden behandeld door een chiropractor of ostheopaat. In de motie wordt de regering gevraagd om ‘op korte termijn in samenspraak met huisartsen en fysiotherapeuten tot een oplossing te komen voor deze mensen’. De motie is op woensdag 20 januari met een grote meerderheid aangenomen. 

Wanneer de praktijken weer open kunnen is niet duidelijk. Het ministerie van VWS moet nu in overleg met de huisartsen en fysiotherapeuten voor een oplossing zorgen. “De kans is klein dat het voor het einde van deze lockdown lukt”, schat Hilde Bowman in. Assistente Debby is optimistisch. “We hopen op maandag. Dan gaat bij ons de vlag uit en we gaat direct de patiënten bellen.”

Meer berichten