Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer
Jamie

Jamie: blijf van journalisten af!

Zoals een aantal van jullie wel weten zit ik in het laatste jaar van mijn studie journalistiek. Dat is standaard al een spannend gebeuren. Ik zie er wel tegenop om af te studeren. Dat komt niet omdat ik dan ‘moet’ werken, want daar kijk ik naar uit, maar door iets anders.

De laatste tijd kunnen journalisten hun werk niet meer fatsoenlijk doen. Of het nu in Nederland is of daarbuiten: verslaggevers en cameramensen worden belaagd als ze ergens ter plaatse zijn. Bij de bestorming van het Capitol in de Verenigde Staten wordt apparatuur omgegooid en kapot gemaakt. Als een NOS-cameraman en een beveiliger afgelopen weekend beelden maken van een uitgebrande teststraat in Urk, gaat het ook mis.

Laat ik vooropstellen dat ik het überhaupt al van de zotten vind dat een cameraman van de NOS tegenwoordig beveiliging bij zich moeten hebben. Het logo van de busjes kán er zelfs al niet meer op staan, wat ook al absurd is. Maar afgelopen weekend werd er écht een gevoelige snaar geraakt bij mij. Twee jongeren hinderden de opnames en er ontstond woordenwisseling en later een worsteling. De beveiliger kreeg daarbij een bijtende stof in zijn gezicht gespoten.

Ik kreeg dit te horen tijdens een journaaluitzending. Het nieuws moest even bij mij landen. Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen?! Wat doen die cameraman en beveiliger verkeerd? Ze maken alleen beelden van een uitgebrande teststraat. De belangrijkste taak van een journalist is om de bevolking op de hoogte te brengen van wat er gaande is, meer dan dit doen ze niet.

De kans dat ik als journalist bij dit soort gebeurtenissen kom te staan is klein, want ik heb andere ambities, maar het doet mij echt wat. Want wat gaat dit geweld voor mijn carrière in andere delen van het journalistieke vak betekenen, ook in een tijd waarin mensen de media minder geloven? In wat voor wereld ga ik over een aantal maanden dan aan het werk?

Ik maak mij ernstig zorgen over dit toenemende geweld. Net zoals bij hulpverleners, moeten mensen journalisten met rust laten: handen af van onze journalisten!

Meer berichten