Wethouders Reshma Roopram en Nico Bults: 'We moeten er niet alleen zijn voor de mensen die het hardst schreeuwen'.
Wethouders Reshma Roopram en Nico Bults: 'We moeten er niet alleen zijn voor de mensen die het hardst schreeuwen'.

Wethouders Roopram en Bults zijn alert op gevolgen van corona

Algemeen

BARENDRECHT – Het college is over de helft van haar bestuursperiode. Een mooi moment om een tussenbalans op de maken. Vandaag vertellen de wethouders Reshma Roopram (PvdA) en Nico Bults (D66) wat zij de afgelopen tijd hebben kunnen bereiken.

Voor beiden is het hun eerste periode als wethouder. Hoe bevalt de overgang van ‘gewone’ inwoner naar wethouder?
Reshma Roopram was lid van de gemeenteraad. “Je voelt je als wethouder op een andere manier verantwoordelijk om een bijdrage te leveren voor het leven van onze inwoners”, zegt ze.
“Als wethouder besef je pas wat de organisatie van de gemeente allemaal doet. Er zit een kracht achter het college: onze mensen. Als raadslid zou ik nu op een andere manier vragen stellen.”

(Verhaal gaat verder onder de video.)


“Bij mij is het iets anders”, reageert Nico Bults. “Ik heb heel veel geleerd tijdens mijn vier jaar op het Ministerie van Justitie. Daar was ik één van de mensen die de minister moest voorzien van informatie. Hier moet ik bediend worden. Dat is wel anders.”
“Als je tijdens de eerste weken als wethouder door Barendrecht loopt, voel je je overal verantwoordelijk voor. Gaandeweg leer je dat je ook collega’s hebt met een eigen werkgebied. En je komt op plekken waar je anders niet zou komen, zoals tijdens bedrijfsbezoeken. Maar door corona ligt dat nu stil.” Het zal niet de laatste keer zijn dat het woord corona valt.

Spreken mensen je op straat aan?

Reshma Roopram: “Ik word aangesproken als ik de hond uitlaat. Ik vind het prettig dat mensen zich vrij voelen om mij aan te spreken. Ook reageren mensen via social media. Ik probeer altijd te reageren. En als ik een moeilijke tijd doormaak, krijg ik bemoedigende woorden.”
Nico Bults: “In het begin is dat wel spannend, maar het maakt het werk juist leuk.” Bults vindt het fijn dat mensen hem ook aanspreken over zaken die moeilijk liggen. “We worden het dan misschien niet met elkaar eens, maar ik kan wel uitleggen waarom we iets doen.”

Wat is het belangrijkste dat Reshma Roopram heeft bereikt?

‘We hebben eindelijk een jeugdbeleid waar we vol op inzetten. Dat is echt nieuw voor Barendrecht.” In dat verband noemt ze ook het Kindpakket, een maatregel om kinderen uit arme gezinnen te steunen. “Daar heb ik sinds 2017 als raadslid aan gewerkt. Hoe mooi is het dan om het als wethouder met een strik eromheen te kunnen uitvoeren.”
Als tweede noemt ze het Jeugd Educatiefonds. ‘Scholen kunnen daarvoor een aanvraag doen, zodat een kind niet aan de kant blijft staan omdat de ouders een kleine portemonnee hebben. Hiervoor ben ik de politiek in gegaan.”
Reshma Roopram vindt het belangrijk om met mensen aan tafel te zitten. “Daar gebeuren de mooiste dingen. Zo heb ik tweewekelijks overleg met de huisartsen. Dat was sinds 2013 niet meer gebeurd.”

Wat is het belangrijkste dat Nico Bults heeft bereikt?

“Natuurlijk de meerjaren positief sluitende begroting. Dat is de basis van alles. Als er geen geld is, dan kan je nog zo’n mooie visie hebben, maar dan kan je de dingen niet uitvoeren.”
“Financieel blijft het spannend, bijvoorbeeld door de kosten op het gebied van de jeugdzorg. Dat is iets waar alle gemeenten mee te maken hebben. Ik hoop dat het nieuwe kabinet ons als gemeenten serieus neemt.”
Nico Bults is ook verantwoordelijk voor sport. Op dat terrein werd het Sportakkoord gesloten met de buurtsportcoach, sportverenigingen, de sportraad, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Het doel is om mensen ‘meer van de bank af te krijgen’. “Het ligt nu een beetje stil door corona. Maar het is heel belangrijk dat we dit net voor de eerste lockdown hebben kunnen sluiten.’

Welke gevolgen heeft corona voor Barendrecht?

“Er staat ons na de corona nog wat te wachten”, zeggen beide wethouders. Nico Bults wijst op het ongekend lage aantal bedrijven dat failliet gaat. Hij vreest dat veel bedrijven alsnog dicht gaan als de steunmaatregelen zijn afgelopen.
Reshma Roopram maakt zich zorgen over gezinnen waarvan de ouders thuis werken en de kinderen niet naar school kunnen. “Vanuit het Rijk is er weinig aandacht voor gezinnen met kinderen. Kijk eens wat die ouders en kinderen kinderen allemaal meemaken. Dat is een zorg die groeit.”
“Wij als lokale overheid moeten de ogen en oren zijn in de wijk. En we moeten er niet alleen zijn voor de mensen die het hardst schreeuwen.”

Advertenties uit de krant