Arnoud Proos (links) en Peter Luijendijk: We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens, maar er valt nooit een onvertogen woord.
Arnoud Proos (links) en Peter Luijendijk: We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens, maar er valt nooit een onvertogen woord.

Wethouders passen goede bij elkaar

Algemeen

BARENDRECHT - Het college is over de helft van haar bestuursperiode. Een mooi moment voor een tussenbalans. Vandaag de laatste aflevering met de wethouders Peter Luijendijk (CDA) en Arnoud Proos (SGP/CU).

Arnoud Proos is verantwoordelijk voor economische zaken, wonen en monumentenzorg. Het is zijn eerst periode als wethouder. Hij werkte voor de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Hij verhuisde met zijn gezin naar Barendrecht. Hoe bevalt dat?
“Het is heel leuk gelukkig”, reageert Proos. “In de Tweede Kamer gaat het wel over de samenleving, maar je staat altijd op afstand. Het mooie van dit werk is dat je de mensen ontmoet waar het over gaat.”
“Ons gezin, we hebben jonge kinderen, is goed opgevangen in de kerk, op school en in de wijk. En een voordeel van werken in de plaats waar je woont is dat ik tegenwoordig op tijd thuis ben voor het avondeten.”

Peter Luijendijk is verantwoordelijk voor onderwijs, ruimtelijke ordening en verkeer. Hij was al eerder wethouder. Is hij een vraagbaak voor de collega’s?
“Dat merk je alleen in het begin. Dan vragen de collega’s hoe bepaalde dingen gaan. Maar na een paar weken is dat over. Het is heel opvallend dat we allemaal door onze partij naar voren zijn geschoven, maar we passen goed bij elkaar. We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens, maar er valt nooit een onvertogen woord. Er wordt best veel gelachen in het college.”

Spreken mensen u op straat aan?
De bekendheid van een wethouder is maar relatief, merkt Peter Luijendijk. Zijn echtgenote zit in het onderwijs. “Als ik met haar over de Middenbaan loop wordt zij veel vaker herkend. ‘Hé juf!’ hoor je dan.”
Arnoud Proos wordt soms aangesproken. “Heel vaak zijn het mensen die iets willen weten. Dat is prima en dan leg ik het uit. Als ze iets willen, maken we een afspraak voor een gesprek met een ambtenaar erbij.”

Wat is het belangrijkste dat Peter Luijendijk heeft bereikt?
Luijendijk noemt direct het plan voor de Stationstuinen, aan de oostkant van het station. “De gemeenteraad gaat daar tot nu toe unaniem in mee. Het is een groot project met veel woningen wat in een behoefte voorziet.”
Als tweede noemt hij het project om het voormalige gebouw van Edudelta aan de Dierensteinweg opnieuw in te richten voor het onderwijs. “We gaan dingen combineren die anders in vijf of zes verschillende projecten gedaan zouden moeten worden. Daarbij wordt plaats gemaakt voor andere projecten. Er komt bijvoorbeeld woningbouw op de plaats van de Tweemaster en de vroegere Dubbeldekker. Volgende maand hopen we er in de gemeenteraad een besluit over te nemen.”

Wat is het belangrijkste dat Arnoud Proos heeft bereikt?
“Het redden van de 900 sociale huurwoningen van Vestia. Dat is een kwart van de sociale huurwoningen in Barendrecht. ‘Ik zou er maar op rekenen dat we ze kwijt zijn’, hoorde ik toen ik hier kwam.” Verhuurder Vestia zat in financiële nood en moest de huizen verkopen. “Vestia wilde voor de maximale opbrengst gaan”
Samen met collega’s in de regio benaderde Proos de Tweede Kamer. Nadat daar vragen waren gesteld aan de minister kwam de zaak in beweging. De huizen mochten verkocht worden aan Patrimonium en andere woningstichtingen. “Het zou anders een ramp geweest zijn voor Barendrecht.”
Ook noemt hij de oprichting van Dutch Freshport. Bedrijven in de groente- en fruitsector hebben behoefte aan één aanpak voor Barendrecht en Ridderkerk. “We kijken samen wat nodig is voor de toekomst.”
Welke gevolgen heeft corona voor Barendrecht?
Peter Luijendijk maakt zich zorgen over het openbaar vervoer. “Er wordt gezegd dat het aantal reizigers pas in 2025 weer op het oude niveau zit. Daar moet geld bij. Het ministerie komt wel over de brug, maar we moeten er toch rekening mee houden dat het gevolgen gaat hebben.”
Verder merkt hij een toename in de aanvragen voor dakkapellen en andere uitbreidingen van de woning.
Arnoud Proos: “Ondernemers stoppen momenteel veel eigen geld in hun zaak. Die buffers houden een keer op.” Een deel van de verkoop is verschoven naar het internet. En dat is blijvend, schat hij in. “Bestel daarom bij de plaatselijke winkeliers. Als je een boek, een spelletjes of lampjes bestelt, dan wordt het vaak nog de zelfde dag geleverd.”
De wethouders kijken uit naar het einde van de coronamaatregelen. Proos: “Ik mis echt het in de samenleving zijn. Gewoon slenteren over een braderie op Koningsdag. Ik hoop dat het snel weer mogelijk is.”

Kijk naar een video van het gesprek:

 

Advertenties uit de krant