Lennart van der Linden en Miranda Mes: 'Als we onze gele jas aan hebben, heb je sowieso snel een gesprek'.
Lennart van der Linden en Miranda Mes: 'Als we onze gele jas aan hebben, heb je sowieso snel een gesprek'.

Echt Voor Barendrecht: ‘Met z’n allen hebben we er veel lol in’ (met video)

Algemeen

BARENDRECHT - Echt Voor Barendrecht kwam drie jaar geleden na het winnen van de verkiezingen toch in de oppositie terecht. Hoe probeert de partij toch invloed uit te oefenen op het beleid in Barendrecht? Gemeenteraadslid Miranda Mes en fractievoorzitter Lennart van der Linden vertellen 

Voor Miranda Mes is het de eerste periode in de gemeenteraad. Hoe bevalt dat? “Leuk”, antwoordt ze direct. “Ik had vooraf al vergaderingen van de gemeenteraad bijgewoond. Maar het is toch anders om er zelf in te zitten. De oppositie is wel anders, je invloed is toch beperkter.”
Mes was een tijdje fractievoorzitter. Sinds begin februari heeft Lennart van der Linden dat weer overgenomen.

Lennart van der Linden was in de vorige periode vier jaar lang wethouder, nu is hij gemeenteraadslid. Dat is anders, maar ook een hele eer, vertelt hij. “De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Dus om daar lid van te zijn is eervol. We hebben ontzettend veel stemmen gehad en zitten dus met een grote club van 14 mensen in de raad. Een leuk team met jongeren en ouderen, mannen en vrouwen. Ieder heeft zijn eigen specialisme en met z’n allen hebben we er veel lol in.”
Eén ding is wel heel anders: “Je hebt als raadslid niet de beschikking over honderden ambtenaren, dat is wel een groot verschil.”

Worden ze op straat aangesproken?

Miranda Mes: “Mensen groeten wel. Maar als ik op straat word aangesproken, dat is dat vaak door iemand uit de eigen achterban. We hebben 240 leden, dus dat gebeurt nogal eens.”
Lennart van der Linden: “Ik ben hier geboren en getogen in Barendrecht en ook lid van BVV, dus het gebeurt soms wel dat mensen me aanspreken. Barendrecht-Centrum is wat dat betreft echt een dorp. Maar in Carnisselande gebeurt het ook steeds vaker. Als we onze gele jas aan hebben, heb je sowieso snel een gesprek.”

Kan EVB iets bereiken in de oppositie?

Lennart van der Linden: “In de oppositie kan je zaken bijsturen. Maar het is veel leuker en leerzamer om zelf met voorstellen te komen. Zo zijn we half Barendrecht doorgereden samen met mensen in een rolstoel om te zien waar de belemmeringen zaten. Het plan voor drie tiny forrests is door ons ingediend, evenals de verruiming van de openingstijden van de terrassen.”

Miranda Mes: “We zijn samen met de VVD met een voorstel gekomen voor meer verkeers- en sociale veiligheid. Dat is gelukt. Een deel van de Eneco-gelden wordt hier nu voor gereserveerd.”

Waarom stelt EVB zo veel vragen aan het college?

In het jaar 2020 werden er door de gemeenteraad 147 vragen gesteld aan het college. daarvan waren er 95 afkomstig van EVB.

Lennart van der Linden: “We zijn met 14 mensen die allemaal echt werk maken van hun dossiers. Eén van de instrumenten die we hebben is het stellen van vragen. Dat doen we dan ook geregeld. Zo vroegen we naar de actie ‘Orange the world’ (internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen -red-). Daar heeft Barendrecht vervolgens aan meegedaan. We vroegen naar het plan voor een strandje aan de Gaatkensplas. Daar bleek inderdaad over gesproken te worden. Zo sorteert het stellen van vragen ook effect.”

Miranda Mes: “De coalitiepartijen hebben allemaal een wethouder in het college. Daar kunnen ze vragen aan stellen. Zouden zij minder vragen stellen? Of zouden zij ze niet in de openbaarheid stellen?”

Wat kost het beantwoorden van die vragen?

Lennart van der Linden: ‘Het beantwoorden van onze vragen kost in ieder geval minder dan de drie ton die de extra wethouders kosten.”

Wijkbezoeken

EVB is heel actief op de sociale media. Maar kenmerkend voor de partij zijn toch vooral de wijkbezoeken. De partij parkeert dan haar gele bus in de wijk, waarna de leden met hun gele jasjes aan langs de deuren gaan. In verband met corona kan dat nu niet op die manier gebeuren. Dat is volgens Miranda Mes een gemis. “Je krijgt aan de deur heel veel informatie over een wijk. Dat missen we nu wel “.
Er worden nu folders verspreid. Dat leidt wel tot mails en telefoontjes. “Met het flyeren lopen we dan wel door de wijk en zijn we zichtbaar. Maar liever bellen we gewoon aan.”

Bekijk de video bij dit verhaal:


Advertenties uit de krant