Cliënten en begeleiders tonen trots de gebreide dekens.
Cliënten en begeleiders tonen trots de gebreide dekens.

Wie heeft bollen wol voor De Toekomst?

Algemeen

BARENDRECHT – De dagbesteding van Zorggroep De Toekomst heeft een probleem. De cliënten van de dagbesteding in de oude pastorie van de Dorpskerk zijn tegenwoordig dol op breien. De voorraad wol slinkt nu snel.
“Er is hier een dame die vijftig jaar niet had gebreid. Toen ze eens klaar was met puzzelen, heb ik haar twee breinaalden en wol gegeven. Ze breide er direct op los”, vertelt Els Mans. Samen met collega’s begeleidt ze de cliënten.
Naast met elkaar praten, bewegen en het middageten bereiden is breien hier tegenwoordig een geliefde bezigheid. Het wordt dan vaak gecombineerd met het maken van een praatje. “Het is de gezelligheid die mensen missen als ze alleen thuis zitten”, merkt Mans. Meestal is er een groep van zo’n 15 mensen aanwezig. Op de dag van het gesprek is het rustiger. Door de gladheid heeft een aantal mensen afgezegd.
De cliënten zijn graag bereid om nieuwe stagiaires te leren breien. “Tot verbazing van hun kinderen of partner gaan de mensen thuis ook breien. Dat hebben ze jaren niet meer gedaan.”
‘We breien hier niet voor onszelf”, legt Els Mans uit. "De lapjes die worden gebreid worden samengevoegd tot kleurige dekens. Die zijn bedoeld voor Roemenië of een ander goed doel.”
Hoeveel bollen wol gebruiken de cliënten van De Toekomst per week? “Dat is niet te tellen”, zegt Els Mans lachend. Gelukkig komt er wel nieuwe wol binnen, bijvoorbeeld via kinderen van cliënten. “Maar het gaat nu wel erg hard.” Haaknaalden zijn ook welkom.
Wie wol over heeft voor de cliënten van De Toekomst kan die elke werkdag tussen 9 en 16 uur langsbrengen in de oude pastorie van de Dorpskerk, Dorpsstraat 146 in Barendrecht.

Advertenties uit de krant