Cees van der Sman en Jannie de Vlaam voor de stallen van De Kleine Duiker.
Cees van der Sman en Jannie de Vlaam voor de stallen van De Kleine Duiker.

De Kleine Duiker heeft plannen voor de toekomst

Algemeen

BARENDRECHT – De kippen van De Kleine Duiker zijn verhuisd naar een nieuwe, ruimere, stal. En dat is niet het enige nieuws op de recreatieboerderij aan de 3e Barendrechtseweg.

De zeventig kippen van De Kleine Duiker waren toe aan een ruimer hok. Beheerder Cees van der Sman en zijn medewerkers zijn zuinig op de kippen. Want de verkoop van eieren is een welkome bron van inkomsten voor de boerderij.
Eén van de stallen is nu geschikt gemaakt voor de kippen. “Dit was een paardenstal. Er waren zes paardenboxen. Ze stonden leeg omdat we zijn gestopt met pensionpaarden”, vertelt Cees van der Sman.
De helft van de stal is nu kippenhok. De zolder werd al gebruikt voor de opslag van dierenvoer. Maar ook hier is verbouwd.
“Mensen moeten met zakken voer de trap op lopen. Dat was ongezond. We hebben nu boven twee klapdeuren gemaakt. De leverancier kan nu met zijn vorkheftruck het voer direct op de zolder afleveren”, legt Van der Sman uit. Trots toont hij hoe beneden het voer uit de silo’s gehaald kan worden. Allemaal zelf gemaakt door de medewerkers van De Kleine Duiker.
Het werk is door de nieuwe voersilo’s een stuk lichter geworden. “Maar er moet nog altijd gesjouwd worden op een boerderij”, constateert de beheerder.

Terug naar de kippen. Ze worden in kratten naar hun nieuwe behuizing vervoerd. Als de kleppen open gaan komen ze één voor één voorzichtig naar buiten. Maar binnen een paar minuten scharrelen ze door de ren, hebben ze het voer ontdekt en kakelt de haan dat hij hier de baas is.
“We willen meer kippen en dan moet je een groter hok hebben”, zegt Van der Sman. Over een tijdje scharrelen hier 150 kippen rond. De klanten van de eieren zijn er blij mee.

Het nieuwe verblijf voor de kippen is voor beheerder Cees van der Sman een van de laatste projecten voor De Kleine Duiker. Deze zomer gaat hij met pensioen. Maar voor het zomer is wordt er nog gewerkt aan twee bijzondere projecten, vertellen Cees van der Sman en bestuurslid Jannie de Vlaam.

Streekmarkt

De Kleine Duiker wil in de maanden van maart tot en met september een streekmarkt organiseren. Deze wordt elke tweede woensdag van de maand gehouden, van 10 tot 16 uur.
“Een streekmarkt past helemaal bij deze tijd”, heeft Jannie de Vlaam gemerkt. Er zijn twintig kramen beschikbaar. Er zijn al 15 belangstellenden, maar er is dus nog plaats voor meer aanbieders. Bij het assortiment is te denken aan kaas, worst, zuivel, aardbeien en andere producten uit de regio. Een scharensliep wil komen om hier messen te snijden.
Er is gekozen voor de woensdag, omdat er op zaterdag al andere streekmarkten zijn. Bovendien is er op woensdag voldoende personeel op de boerderij.

Wie belangstelling heeft om deel te namen aan de streekmarkt kan een mail sturen naar beheerder@dekleineduiker.nl.
De markt kan pas starten als de coronamaatregelen het toelaten, want voorlopig is De Kleine Duiker gesloten voor bezoekers.

Geboortebos

Het tweede project dat momenteel wordt voorbereid is het Geboortebos. Het is bedoeld om (groot)ouders de kans te geven om een boom te planten voor hun (klein)kind.
Jannie de Vlaam kwam op het idee door haar eigen ervaring. "We wilden een boom planten voor onze kleinzoon. Daarvoor is onze tuin te klein. We kwamen daarom terecht in het Bentwoud van Natuurmonumenten. Toen dachten we: ‘waarom kan dit niet in Barendrecht?'”
Het blijkt dat op verschillende plaatsen geboortebossen zijn. Verschillende bossen zijn van Natuurmonumenten, maar er zijn ook plaatselijke initiatieven.
Inmiddels is er overeenstemming met de gemeente Barendrecht over de plek van het Geboortebos. Het past bij de ambitie van de gemeente om meer bomen te planten.
Het bos komt aan de rand van het gebied van De Kleine Duiker in de Zuidpolder. De bedoeling is dat er één keer per jaar bomen worden geplant.

De kippen ontdekken hun nieuwe verblijf.

Advertenties uit de krant