Marion Kozijn schrijft herkenbare verhalen over de peuterspeelzaal
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Marion Kozijn: &lsquo;Mensen vragen me &lsquo;Op welke pagina staat mijn kind?&rsquo;&rsquo; </p>

Marion Kozijn: ‘Mensen vragen me ‘Op welke pagina staat mijn kind?’’

(Foto: )

Marion Kozijn schrijft herkenbare verhalen over de peuterspeelzaal

BARENDRECHT – Met haar verhalenbundel ‘Eigenlijk zijn wij best lief’ geeft Marion Kozijn een inkijkje in de wereld van de peuterspeelzaal.

Marion kan putten uit een hoop herinneringen. “Ik zit eigenlijk al mijn hele leven in de kinderopvang. Ik zou niet anders willen.” Veel mensen kennen haar uit de 33 jaar dat ze op peuterspeelzaal De Speeldoos aan de Mr. Lohmanstraat werkte.
Veel mensen herkennen haar nog uit de tijd bij De Speeldoos. “Als ik over straat loop klinkt er vaak ‘Hallo, hoe gaat het?’ of ‘Komt er weer een boekje uit?’”

In 2009 verscheen er een eerste boek met korte verhalen over de peuterspeelzaal. “Ik heb negen jaar een maandelijkse column gehad in het blad Kinderopvang. Dan heb je genoeg liggen voor een boek”, vertelt Marion Kozijn.
“Later kreeg de column een vaste plek op de website van het blad. Dat is jarenlang zo geweest. Die columns heb ik nu gebundeld.”
In de verhalen beschrijft Marion met veel humor haar belevenissen als leidster van een peuterspeelzaal. Vertederende, vrolijke en ontroerende verhaaltjes over praten en spelen met elkaar, verliefd zijn en vriendschappen. Het hartverscheurende verdriet als mamma weggaat, lekker vies mogen worden en ook over ruzie maken op zijn tijd. Medische ongemakken, voorlezen en Sinterklaas. Kortom, de wereld in het klein.
Er staat geen plaatsnaam bij de verhalen, maar voor wie de schrijfster kent is duidelijk dat het zich allemaal afspeelt in Barendrecht. En menige lezer zal zijn (of haar) eigen kind herkennen. Heeft Marion Kozijn daar nooit problemen mee? “Nee, daar gaat het de mensen juist om. Ze vragen me ‘Op welke pagina staat mijn kind?’” Ze heeft wel de namen veranderd.
Marion Kozijn heeft de verhaaltjes geschreven in de tijd dat ze nog werkte. “Ik schrijf ontzettend graag. Ik wil dat de mensen er een beetje blij van worden. En dat ze zich erin herkennen.” Tegenwoordig is ze met pensioen, maar schrijven doet ze nog steeds. “Ik schrijf over wat er gebeurt bij mij thuis. Maar of ik dat ooit nog eens uit ga geven, dat weet ik niet.”

‘Eigenlijk zijn wij best lief’ door Marion Kozijn (ISBN: 978 94 643 1059 7) telt 74 pagina’s en is een uitgave van Boekscout. Het boek kost 15,99 euro. Het is in Barendrecht te koop (of te bestellen) bij The Read Shop op de Middenbaan. Het is ook te bestellen bij Boekscout.

Meer berichten