Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Florian

Florian: Quest infinito

‘OPROEP: Jonge starter (21) zoekt leuke, gezellige koopwoning. Woonachtig in de regio van Rotterdam. Wens om samen een toekomst op te bouwen. Hobby’s: beetje klussen en tuinieren. Moet vanwege studentenbudget en studieschuld niet te duur zijn.’ En nu is het afwachten…

Nou, daar sta je met je oproep. Tussen de oproepen van duizenden andere starters die ook op zoek zijn naar een eigen plekkie. En degene die kans wil maken moet óf de juiste personen kennen óf een grote zak geld mee kunnen nemen; laten de meeste starters nu geen van beide zaken hebben. 

Als kers op de taart verscheen er van de week een artikel in de Trouw waarin werd vermeld dat makelaars ook nog eens fraude plegen en onderling afspraken maken aan wie ze het huis verkopen. Als je kansen al klein waren, dan worden ze in zo’n situatie nihil, want zie er dan nog maar eens tussen te komen.

En toch gaan de meeste starters met frisse moed de zoektocht aan. Van bezichtiging hier naar makelaar daar; het is soms een hele puzzel om te leggen. Het zoekgebied breidt zich steeds meer uit. En als je dan denkt iets gevonden te hebben en je bent vroeg genoeg, begint het bieden. Als thuiswonend student heb ik het nog niet meegemaakt, maar uit verhalen van vrienden weet ik dat ze bij de eerste overbieding toch aardig terugschrokken. Een halve ton meer lijkt op papier heel weinig, maar voor een starter is het een rib uit zijn lijf.

Het lijkt een quest infinito (=oneindige zoektocht), maar als je uiteindelijk je stekkie gevonden hebt, ben je apetrots. Voor die tijd zou het fijn zijn als makelaars stoppen met frauduleuze praktijken en iedereen een eerlijke kans geven om een huisje te kopen. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg, maar helemaal als er geen speld tussen te krijgen is!

Meer berichten