Toeslagenaffaire dupeert 120 Barendrechters
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Toeslagenaffaire dupeert 120 Barendrechters

BARENDRECHT – Bij de belastingdienst hebben zich 120 Barendrechters gemeld die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Dat schrijft burgemeester Jan van Belzen in een brief aan de gemeenteraad. Hij verwacht dat zich de komende tijd nog meer gedupeerden melden.

De gemeente probeert om zoveel mogelijk gedupeerden te bereiken. De teamleider van het wijkteam is voor hen het eerste aanspreekpunt. Ook is er een apart e-mailadres toeslagenaffaire@barendrecht.nl geactiveerd.

“We gaan de gesprekken aan met de gedupeerden en beoordelen welke hulp noodzakelijk is. Nadat we alle gedupeerden hebben gesproken, is er zicht op hoeveel gedupeerden hulp willen en welke hulp op de 5 leefgebieden. Dit zijn: financiën, wonen, zorg, gezin en werk. Naar aanleiding van de hulpvragen worden de vervolgtrajecten opgesteld”, schrijft de burgemeester.

De belastingdienst heeft de gemeente een machtiging gegeven om de gedupeerden te benaderen.

Het kabinet heeft toegezegd om de schulden van gedupeerden bij Rijksuitvoerders kwijt te schelden en tevens de gemeenten daartoe opgeroepen. Deze ‘pauzeknop’ regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerden 1 jaar lang wordt gepauzeerd. De ‘pauzeknop’ voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de 30.000 euro of andere compensatie. Dit jaar wil het Rijk tot een structurele oplossing komen voor de gedupeerden.

De gemeente gaat zelf nog niet over tot het kwijtschelden van schulden, zo blijkt uit de brief. “Op dit moment is er nog geen wettelijke grondslag voor gemeenten om de vorderingen kwijt te schelden. Wij zullen de vorderingen nog niet op voorhand gaan kwijt schelden. Wij volgen de lijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten hierin.”

Meer berichten