De kranslegging door de militaire attaché van de Verenigde Staten op 4 mei 2012.
De kranslegging door de militaire attaché van de Verenigde Staten op 4 mei 2012.

Film met beelden van de jaarlijkse herdenking

Algemeen

BARENDRECHT – De Historische Vereniging Barendrecht heeft een dvd uitgebracht met beelden van de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

De film is samengesteld door de werkgroep film- en foto, in samenwerking met Hans Onderwater MBE. Een film met unieke beelden van dodenherdenking en kranslegging op 4 mei in Barendrecht. Compleet gemaakt met filmfragmenten van veteraan Okla Edger Ellmer, het graf van piloot Jack Dawson Green en aangevuld met de plaatsing van de gedenksteen aan de Dorpsstraat.

Sinds 1982 probeert Hans Onderwater MBE de dodenherdenking en de bevrijdingsviering in een breder kader te zetten. In Barendrecht zijn tussen september 1939 en december 1950 bijna 100 mensen door oorlogsgeweld om het leven gekomen. Onder hen bevonden zich Barendrechtse, Nederlandse, Australische, Amerikaanse, Engelse en Duitse militairen. Maar er stierven ook verzetsmensen, dwangarbeiders, slachtoffers van bombardementen, of overleden mensen aan ontberingen en waren er mensen die ‘pech’ hadden. Dat zijn er veel meer dan op onze monumenten vermeld zijn.

“Allen hadden een ding gemeen. Het waren vaders en moeders, broers en zusters, vrienden en vriendinnen. Kortom, het waren mensen. Daarom mag de herdenking zich niet beperken tot een avond rond de Dorpskerk; het moet worden getoond, onderzocht, beschreven, vastgelegd en doorverteld worden. Zo wordt ons verleden een deel van de toekomst en zullen jongeren die gedachte bewaren voor later”, aldus de samenstellers van de dvd.

Dat zich de afgelopen jaren steeds meer jongeren bij de herdenking en de viering betrokken voelen, is een positief gegeven. Ook het feit dat ambassadeurs, hoge militairen en nabestaanden aanwezig zijn bij onze herdenkingen, is een bewijs, dat de getoonde dankbaarheid en de inzet van velen, op hoge prijs wordt gesteld. Schoolkinderen verzorgen een oorlogsgraf, er verschijnen boeken over de historie van Barendrecht in bezettingstijd. Kortom, het herdenken en feestvieren zijn onlosmakelijk verbonden.

“Als je met velen de bevrijding wilt vieren, moet je met velen de offers gedenken”, vinden de samenstellers.


Deze dvd probeert iets van die warmte en dat respect te tonen in oude en nieuwe beelden. Daarmee wil de Historische Vereniging Barendrecht hoeder zijn van een levend verleden.

De dvd kost 5 euro (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via de website van de HVB : www.historischbarendrecht.nl

Afhalen bij de HVB kan op afspraak. Bel daarvoor 0180 619259 (J Verschoor).

Advertenties uit de krant