Lennart van der Linden en Els Schaap voor de tunnel onder de A29 in de Middeldijk.
Lennart van der Linden en Els Schaap voor de tunnel onder de A29 in de Middeldijk.

EVB komt met plan om tunneltjes kleurig aanzien te geven

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT - De schimmel staat op de muren en de coating op het plafond laat los. Hier en daar ligt een plas, waar muggen ongetwijfeld blij mee zijn. De raadsleden Els Schaap en Lennart van der Linden hebben een ongewone plaats uitgekozen om te praten over een nieuw plan van Echt Voor Barendrecht (EVB).

Onder de naam Tunnelvisie Barendrecht komt de fractie van EVB met het voorstel om de 33 tunnels voor voetgangers, fietsers en autoverkeer in Barendrecht een ander aanzien te geven.

Els Schaap en Lennart van der Linden praten over hun plan in de langzaam verkeerstunnel op de Middeldijk, onder de A29. Het is een van de meest troosteloze plekjes in Barendrecht. Het is een brede tunnel. "Vroeger reed hier autoverkeer", herinnert Lennart van der Linden zich. "Eén van onze leden merkte op dat je hier zelfs marktkramen zou kunnen plaatsen", merkt Els Schaap op. Er is inderdaad ruimte genoeg.

Terwijl de twee raadsleden de tunnel bekijken, valt op hoeveel fietsers deze tunnel gebruiken. Er passeert ook een enkele wandelaar.

Schaap en Van der Linden hebben de tunnels en tunneltjes in Barendrecht stuk voor stuk bekeken en gefotografeerd. "Veel tunneltjes zijn vies en matig onderhouden. Het geeft niet bepaald een veilig gevoel", vertellen ze. Ze willen daarom onder de naam Tunnelvisie Barendrecht met verschillende partners de tunnels een ander aanzien geven. "Met daarbij drie kernpunten: een schone basis, een artistieke impuls en structurele nazorg."

Een positief voorbeeld is het tunneltje aan de Groene Rede bij park Buitenoord. Dat is jaren geleden opgeknapt door leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht, Kunst Creatief Barendrecht, bewonersorganisatie Bobo en de gemeente. Toen een deel van het kunstwerk door vandalen werd beschadigd, sloegen bewoners direct alarm. Tegenwoordig is er in het tunneltje toezicht met een camera.

Boekje
De EVB-fractie heeft een boekje gemaakt met daarin foto's van alle Barendrechtse tunnels. Bij de meeste tunnels staat een foto van een vergelijkbare tunnel in een andere gemeente, die door een kunstwerk een heel ander aanzien heeft gekregen. Een paar tunnels in Barendrecht zijn ook op die manier aangepakt, maar hebben onderhoud of uitbreiding nodig. Zo is de tunnel onder de A29 in de Voordijk maar aan één kant beschilderd. In de tunnel onder de Ziedewijdse baan zijn de panelen beschadigd en vies.

EVB stelt voor om voor de tunnels een opknap plan te maken samen met Kunst Creatief Barendrecht, het jongerenwerk van Kijk op Welzijn en andere geïnteresseerde partijen. De gemeente zorgt voor materialen, zoals verf. Daarbij wordt gelet op het tegengaan van vandalisme. De gemeente zorgt ook voor passende verlichting. Maatschappelijke partners voeren de projecten uit.

Nadat een tunnel is opgeknapt, moet er regelmatig onderhoud en schoonmaak zijn. Voorgesteld wordt om één keer per jaar een schouw te houden, waarbij wordt bekeken of de tunnels nog in goede staar verkeren. Schade voor vandalisme wordt door de gemeente snel hersteld.

Beheer
Verschillende tunnels worden niet door de gemeente beheerd, maar door Rijkswaterstaat, het waterschap of ProRail. Zo is de schemerige tunnel onder de A29 in de Middeldijk eigendom van Rijkswaterstaat. Volgens Lennart van der Linden is dat besproken met ambtenaren van de gemeente. Die verwachten dat dit geen probleem oplevert.

Tunnelvisie Barendrecht is al ter informatie aan het college gestuurd. Het plan wordt in mei officieel ingediend en op de agenda gezet van de betrokken raadscommissie en de gemeenteraad. Wat Schaap en Van der Linden betreft kan het werk aan de tunneltjes daarna snel beginnen. Op korte termijn zou er een pilot moeten komen, waar verschillende organisaties aan meewerken. Die kan daarna worden geëvalueerd.

De tunnel onder de A29: breed en troosteloos.

Advertenties uit de krant