Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: 20 jaar oorlog

Ongeveer twee weken geleden maakte de Amerikaanse president Biden bekend dat hij alle Amerikaanse troepen terug wil trekken uit Afghanistan. Dit staat op de planning voor 11 september van dit jaar. Precies 20 jaar na de aanslagen op het World Trade Center in New York. Met het vertrek van de Amerikanen en hun bondgenoten uit Afghanistan komt er een symbolisch einde aan een langslepend conflict. Met de nadruk op symbolisch, want het werk in Afghanistan was bij lange na nog niet klaar. 

Na de aanslagen van 11 september 2001 viel Amerika samen met verschillende landen van de Noordelijke Alliantie en de NAVO Afghanistan binnen, met het doel al-Qaeda te ontmantelen in het land dat door een burgeroorlog verscheurd was en waar de Taliban de meeste macht in handen had. Na een aantal maanden was de missie al een groot succes, de Taliban werd verdreven en terroristische netwerken werden opgerold. Helaas betekende dat niet meteen het einde van de oorlog, 20 jaar later is de klus namelijk nog steeds niet geklaard. 

Tijdens de oorlog zijn veel Taliban leiders namelijk naar Pakistan gevlucht, een buurland van Afghanistan. Vanuit daar opereren ze nog steeds en worden er nog regelmatig aanslagen gepleegd. Doormiddel van guerrilla tactieken duurt de oorlog voor. Algemeen wordt daarom ook aangenomen dat de oorlog nooit kan worden gewonnen zonder ook Pakistan binnen te vallen. Maar een kernmacht als Pakistan val je niet zomaar aan. 

De afgelopen jaren is het doel van de militaire operatie daarom ook niet zo zeer het verslaan van de vijand, maar het bewaren van de orde en trainen van Afghaanse militairen die dit werk kunnen overnemen. Helaas lijkt ook dit niet volledig te lukken. Sinds de aankondiging dat Amerika zich terugtrekt zijn er al meerdere aanslagen gepleegd. 

Mede hierdoor wordt de oorlog in Afghanistan door vele gezien als geldverspilling. De oorlog is nooit echt gewonnen en het gevaar is niet volledig geweken. Gelukkig is het toch allemaal niet voor niets geweest. De mensenrechtensituatie in het land is sterk verbeterd en de terroristische dreiging van al-Qaeda is zo goed als verdwenen. Met de voortijdige terugtrekking is het nog maar de vraag of al deze positieve effecten behouden blijven. De toekomst zal het leren, maar aan de oorlog die even oud is als ikzelf, komt eindelijk een einde. 

Meer berichten