Bea Koop bij het beeldje Laura, dat ook verhuist.
Bea Koop bij het beeldje Laura, dat ook verhuist. Foto:

Borgstede is klaar voor ingrijpende vernieuwing

Algemeen

BARENDRECHT - “Sorry, het is hier een rommeltje.” Locatiemanager Bea Koop verontschuldigt zich bij de ontvangst in de hal van Borgstede. Bouwvakkers lopen door de gang, personeel en bewoners nemen juist deze dag het nieuwe (tijdelijke) restaurant in gebruik. Koop zelf heeft haar intrek genomen in een tijdelijk kantoor op de bovenste verdieping.

De vleugel rechts van de hoofdingang is inmiddels leeg. Ook de grote zaal en huiskamer De Serre zijn verlaten. Er staan alleen nog wat spullen te wachten om verplaatst te worden naar de andere vleugel.
Er hoefden maar een paar mensen te verhuizen naar de andere vleugel van Borgstede, legt Bea Koop uit. De afgelopen tijd werden kamers die leeg kwamen, verhuurd aan de Pameijer Stichting. Jongeren konden hier onder begeleiding wonen. Het contract met Pameijer liep eind vorig jaar af. De jongeren zijn, volgens afspraak verhuisd.

In de hal staat een kunstwerk van Bouke Ylstra, dat bestaat uit gekleurd glas. “Het is de bedoeling dat het geplaatst wordt in de nieuwe hal. Maar de verplaatsing wordt nog een enorme uitdaging, zegt de aannemer.” Ook het beeldje ‘Laura’ verhuist mee. Het werd in 2006 geschonken door de bewoners toen het huis 40 jaar bestond.

Communicatie

“Communiceren, communiceren en communiceren. En coördineren”, zo omschrijft Bea Koop haar belangrijkste werk. Er verschijnen nieuwsbrieven voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Samen met de cliëntenraad is er een sociaal plan gemaakt voor de bewoners. Hierin staat waarop de ze recht hebben tijdens de vernieuwing.

In de hal hangen foto’s en tekeningen van het toekomstige Borgstede. “Eens per maand hou ik een update voor de bewoners om ze mee te nemen in de plannen. De medewerkers praat ik twee keer per week bij. Zodat zij antwoord kunnen geven op vragen die ze krijgen.” Op een speciale website kan iedereen zien wat er de komende tijd gaat gebeuren.

Beleven

De eerste indruk is dat de bewoners de veranderingen met interesse volgen. “Er is voor hen veel te zien en te beleven. Een bewoner zei tegen me ‘Ik ben ’s avonds gewoon moe. Er is de hele dag zo veel te zien’. We hebben dan ook nog geen klachten gehad.”

Het is inmiddels traditie dat in Borgstede belangrijke veranderingen worden gevierd met gebak. Zo was er afgelopen week gebak bij de opening van het nieuwe restaurant. “Het is heel belangrijk om mijlpalen met elkaar te delen”, vindt Bea Koop.

De vernieuwing van Borgstede is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis, merkt Koop. Zelf werkt ze hier ‘pas’ vijf jaar. “Maar er is een bewoonster waarvan de moeder hier ook heeft gewoond. Een medewerkster werkt hier 41 jaar. En er zijn veel medewerkers en vrijwilligers die een hele lange band met Borgstede hebben.”

Een fotograaf heeft de medewerkers en bewoners gefotografeerd op een plek in het huis waar ze een speciale band mee hebben. Zo houden de medewerkers en bewoners een blijvende herinnering over aan hun Borgstede.

Planning

Op maandag 25 mei vervalt de huidige entree van Borgstede. Aan de Marjoleinlaan is dan een nieuwe ingang klaar.
De sloop van de eerste vleugel start naar verwachting in de week van maandag 24 mei. Dan wordt er alleen binnen gesloopt. De sloop buiten start in de week van maandag 7 juni.
De nieuwbouw van de eerste vleugel begint op 9 juli. Het heien vindt plaats na de bouwvakvakantie. De palen worden geboord, zodat de overlast voor de buren beperkt blijft.

Eindresultaat

Als alles achter de rug is staat er een modern wooncentrum van vijf verdiepingen met 99 plaatsen. Groepen van tien appartementen vormen een ‘buurtje’ met een eigen voordeur en een buurtkamer. Elke etage krijgt een ‘beleefkamer’ die door de bewoners bezocht kan worden. Op de begane grond krijgt deze kamer het thema ‘bewegen’. Op de eerste etage wordt de beleefkamer ingericht als orangerie en bibliotheek. De andere thema’s worden nog door de medewerkers, bewoners en een interieurarchitect uitgezocht.

“Mensen moeten hier zo gewoon mogelijk kunnen wonen”, legt Bea Koop uit. “Het is een locatie waar de zorg 24/7 nabij is. Maar het moet niet de uitstraling hebben van een verpleeghuis. Het is jouw huis en je woont er in jouw buurtje. En er zijn activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Het komt tegemoet aan de wensen van de toekomstige ouderen met een intensieve zorgvraag.”

In de nieuwe opzet ontbreekt een aparte gesloten afdeling voor mensen met dementie. “Straks is het hele huis ook voor deze mensen veilig. Dat komt door de bouw en door technologie. We geven dan veilige zorg en optimale vrijheid.”

De vleugel van Borgstede die de komende maanden niet wordt gesloopt, blijft tot eind 2022 in gebruik. Dan verhuizen de bewoners naar de eerste vleugel van het nieuwe Borgstede. Het laatste deel van het oude gebouw wordt dan gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Begin 2024 is het hele project klaar.

Bezoek de website van Borgstede met informatie over de vernieuwing.

Advertenties uit de krant