Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Hans Onderwater.&nbsp;</p>

Hans Onderwater. 

(Foto: )

Twee nieuwe boeken van Hans Onderwater

BARENDRECHT - Dat deze tijd ook zijn positieve kanten heeft mag blijken uit het feit dat dit jaar twee boeken verschenen van de hand van Hans Onderwater. De Barendrechtse historicus publiceerde ditmaal twee werken die in de Engelse lezerswereld zeker veel aandacht zullen krijgen. Zij zullen behalve in Nederland ook verschijnen in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.

Journey to the Horizon

Het eerste boek heet Journey to the Horizon en is een aanmerkelijk omvangrijker uitvoering van het in 1985 verschenen boek Reis naar de Horizon.

Het boek beschrijft war er gebeurde met de bemanningen van een vijftal Geallieerde vliegtuigen die tussen september 1943 en mei 1944 werden neergeschoten tussen in Nederland en Frankrijk. Vijf bemanningsleden, die elkaar voor hun landing per parachute nooit hadden ontmoet, trokken met hulp van de Comete pilotenlijn naar Spanje en bereikten op 6 juni 1944, de dag van de invasie, het neutrale Frankrijk. Van de overige mannen werden er een aantal verborgen, gedood, of gevangen genomen. Een van hen belandde zelfs in het concentratiekamp Buchenwald.

Onderwater bezocht in de loop der jaren alle nog levende ooggetuigen en de vliegers. De afgelopen 10 jaar kreeg hij contact met diverse familieleden van de vliegers. Een van hen was de Nieuw Zeelandse politieman Brian Lissette, wiens oom als piloot van een van de vliegtuigen omkwam. Onderwater reisde naar Nieuw Zeeland, bezocht met zijn vrouw Marjoan de heer Lissette. Uiteindelijk schreef hij het boek samen met Brian Lisette.

Winged Gunner

Het tweede boek, dat binnenkort zal verschijnen, is het ook in het Engels geschreven ‘A Winged Gunner’ (Een kanonnier met vleugels). Het is de levensgeschiedenis van de Britse luchtmacht generaal Andrew Geddes. Hij was het die in 1945 met de Duitsers onderhandelde in het Gelderse Achterveld en die verantwoordelijk was voor de uitvoering van de voedseldropping boven het westen van ons land.

Geddes was echter ook betrokken bij de geheime vluchten naar en van bezet Frankrijk en speelde een belangrijke rol bij de voorbereiding van de invasie. Hij was ook betrokken bij het bombardement van Park Merwestein in Dordrecht in 1944.

Bij zijn onderzoek kreeg Hans vrije inzage in destijds geheime stukken en mocht hij putten uit het privé-archief van Air Commodore Geddes. Zoals gebruikelijk sinds 1977 werd al het fotowerk verzorgd door Peter Groenveld.

Plannen

Dit waren het 28e en 28e boek van Hans Onderwater. Een Nederlandstalig boek over de strijd tussen de Geallieerden en de Duitsers rond het plaatsen van geheime weerstations zal begin 2022 als 29e verschijnen. Hans hoopt in 2025 met enkele vrienden een boek te presenteren ter gelegenheid van het Eeuwfeest van de Bethelkerk.

Meer berichten