Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Ambassadeur Neuhaus bij het monument aan het Jack Dawson Greenpad.</p>

Ambassadeur Neuhaus bij het monument aan het Jack Dawson Greenpad.

(Foto:)

Australische ambassadeur bezoekt Barendrecht op 4 mei

BARENDRECHT - Ondanks het feit dat er door de coronaregels in Barendrecht geen ‘volwaardige’ dodenherdenking was, kwam ambassadeur Matthew Neuhaus van Australië op persoonlijke titel en geheel incognito op bezoek in onze gemeente. Het was zijn uitdrukkelijke wens om als vertegenwoordiger van zijn land juist naar hier te komen om een Australische gevallene te herdenken. Conform de wens van de gemeente Barendrecht, dat de lokale herdenking volledig onder corona-beperkingen plaatsvond, had de ambassadeur afgezien van enige ruchtbaarheid aan dit bezoek. Hij werd slechts vergezeld door een lid van zijn staf en zijn chauffeur.

Hij deed dat bovendien als blijk van waardering en dank voor de manier waarop nu als ruim tien jaar de leerlingen van de hoogste groepen van de Rehobôthschool zorgdragen voor het graf van Warrant Officer Jack Dawson Green. Deze sneuvelde op 17 maart 1945 en werd de volgende dag begraven in onze gemeente. ‘Als ambassadeur wil ik graag de waardering van mijn land en volk en ook namens de familie van mijn landgenoot tonen. Op deze manier geef ik uiting aan de diepe en oprechte dankbaarheid die wij voelen voor wat jonge mensen in deze stad al zo lang voor ‘onze’ Jack doen’, aldus de ambassadeur.

Tijdens dit bezoek legde de ambassadeur namens zijn land op de Algemene Begraafplaats aan de Scheldestraat een krans op het graf van Green. Bovendien bracht hij een bloemengroet bij het monument aan de Dorpsstraat, waar een steen herinnert aan de offers van Jack en de in ons dorp omgekomen vier Amerikaanse vliegers. Juist het feit dat de dood van vijf buitenlandse militairen onderdeel is van de algehele herdenking van Barendrechtse gevallenen, toont volgens de ambassadeur dat zijn geen ‘vreemden’ zijn maar tot de Barendrechtse gevallenen behoren. Tot slot bracht hij een bezoek aan het monument bij het Jack Dawson Greenpad, niet ver van de vroegere Barendrechtse brug in de Hoeksche Waard. Op die plek heeft men uitzicht over de akker waar Green in 1945 neerstortte en stierf.

Bij alle drie korte gedenkmomenten werd hij begeleid door historicus Hans Onderwater, bij wie hij thuis ‘corona-proof’ de lunch gebruikte. Na drie uur keerde hij terug naar Den Haag.

Meer berichten