Rob Bruin, wethouder Reshma Roopram en barista Wilco Andeweg.
Rob Bruin, wethouder Reshma Roopram en barista Wilco Andeweg. Foto:

Buurt-AED voor Akkerwinde en omgeving

Algemeen

BARENDRECHT – Met koffie voor alle buurtbewoners is maandagavond in de Akkerwinde de buurt-AED in gebruik genomen. Op initiatief van Rob Bruin werd in de buurt geld ingezameld voor het toestel dat ingezet kan worden bij een hartstilstand.
Rob is één van de mensen die als buurthulpverlener wordt gealarmeerd bij een hartstilstand in de buurt. “Als je naar een reanimatie gaat en er is geen AED, dan ga je eigenlijk voor niets”, is zijn ervaring.
Met de nieuwe AED is weer een lege plek op de kaart van Barendrecht gedicht. Volgens Bruin zou er in dit deel van het dorp nog eentje nodig zijn in de omgeving van het Saenredam eiland. Een AED aan de andere kant van de singel die door de wijk Paddewei loopt, zou ook nuttig zijn.

Wethouder Reshma Roopram gaf complimenten aan de buurt voor deze actie. Ze heeft namens de gemeente zeven AED’s kunnen aanschaffen. Dat is echter niet voldoende voor het afdekken van heel Barendrecht. “We hebben dus ook initiatieven nodig van buurtbewoners die het zelf oppakken.” Volgens Roopram is er in Barendrecht nu bijna een volledige dekking. Ze roept mensen op om burgerhulpverlener te worden, zodat de AED ook deskundig gebruikt kan worden. Als blijkt dat daar belangstelling voor is, dan kan de gemeente een cursus organiseren.

Wethouder Roopram is nu bezig om een AED aan de buitenkant van het gemeentehuis te krijgen. Er hangt nu een AED binnen, die buiten kantooruren niet bereikbaar is. Ze roept bedrijven op om hun AED buiten te hangen, zodat deze altijd bereikbaar is.

De komst van de AED leidde maandag tot een kleine buurtborrel met een ernstige ondertoon. Iedereen is blij dat de AED er nu is. “Maar we hopen dat we hem nooit nodig hebben”, aldus Rob Bruin.

Advertenties uit de krant