Directeur Nico Mensing: ‘Bij deze operatie hebben we geleerd van ervaringen uit het verleden’.
Directeur Nico Mensing: ‘Bij deze operatie hebben we geleerd van ervaringen uit het verleden’.

Nieuwe afvalpas komt eraan

Algemeen

BARENDRECHT - Alle huishoudens in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk ontvangen een nieuwe afvalpas. “Bij deze operatie hebben we geleerd van ervaringen uit het verleden”, zegt Nico Mensing, directeur van BAR Afvalbeheer. In totaal verstuurt BAR Afvalbeheer 52.000 afvalpassen. De bezorging van de afvalpassen in Barendrecht begint vandaag, donderdag 3 juni.

“Er is bewust gekozen voor verzending per wijk”, legt Nico Mensing uit. “Dat is anders dan de vorige keer, toen alle passen in één grote bulk per post werden verzonden en we gelijk één groot probleem hadden.”

De brieven met de afvalpas worden bezorgd door een bedrijf, dat werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedere dag rapporteren zij of alle brieven bezorgd zijn. “We lopen soms tegen kleine dingen aan, die we gelukkig snel kunnen verhelpen”, zegt Mensing, “Denk bijvoorbeeld aan een afgeplakte brievenbus of een woning, die nog niet is opgeleverd”

De komst van de nieuwe afvalpas liet even op zich wachten. De leverancier en BAR Afvalbeheer wilden vanzelfsprekend voorkomen wat er de vorige keer mis ging. Daarnaast maakte de nieuwe AVG-wetgeving (privacy) aanpassingen nodig en zorgde ook corona voor vertraging. “Misschien hadden we het sneller kunnen doen. Maar we wilden niet het risico lopen dat het door corona niet zou lukken”, zegt Mensing.

De nieuwe afvalpas geeft huishoudens toegang tot het afvalaanbiedstation. Bewoners die gebruik maken van een ondergrondse container voor PMD+restafval hebben dezelfde afvalpas óók nodig om de ondergrondse container te openen. Met de afvalpas hebben zij toegang tot alle ondergrondse containers voor PMD+restafval in hun wijk.

Tegelijk met de bezorging van de afvalpas, worden de containers in die wijk stuk voor stuk gecontroleerd en gesloten. Dit kan enkele dagen duren. Bewoners moeten er rekening mee houden, dat de ondergrondse containers voor PMD+restafval in hun wijk daarna niet meer zonder afvalpas geopend kunnen worden. Bewoners die vragen of klachten hebben over hun nieuwe afvalpas kunnen een speciaal telefoonnummer bellen waar zij direct door kundige medewerkers worden geholpen.

In Ridderkerk hebben alle huishoudens inmiddels de nieuwe afvalpas ontvangen. “De vragen en problemen per dag waren op de vingers van één hand te tellen en direct op te lossen. De meest verrassende vraag was van een bewoner, die verwachtte dat de klep van de container automatisch open zou gaan met de afvalpas. We konden deze bewoner uitleggen, dat de afvalpas de container weliswaar ontgrendelt, maar dat men de klep zelf moet openen.

Als alle huishoudens in de drie gemeenten de afvalpas hebben ontvangen start de proefperiode. Tijdens deze proefperiode, die duurt tot en met 31 december 2021, kunnen inwoners wennen aan het variabel tarief voor PMD+restafval. Vanaf 1 januari 2022 telt het aantal aanbiedingen PMD+restafval mee in de hoogte van de afvalstoffenheffing. De inwoners worden hierover nog uitgebreid geïnformeerd.

Het verbranden van restafval is erg slecht voor het milieu en wordt steeds duurder. Betere afvalscheiding is een manier om stijging van de kosten te beperken. Inwoners met weinig restafval hebben met ingang van 1 januari 2022 een lagere afvalstoffenheffing dan de inwoners die hun restafval minder goed scheiden. Huishoudens in de laagbouw, die eerder een minicontainer voor GFT en/of Papier/Karton weigerden, kunnen deze alsnog (gratis) aanvragen door een mail te sturen naar info@bar-afvalbeheer.nl.

Advertenties uit de krant