Kim schrijvers heeft een tas vol verrassingen voor de jonge mantelzorgers.
Kim schrijvers heeft een tas vol verrassingen voor de jonge mantelzorgers.

Week van de Jonge Mantelzorger

Algemeen

BARENDRECHT – Het is de Week van de Jonge Mantelzorger. Reden voor Kim Schrijvers van Kijk op Welzijn om extra aandacht te geven aan kinderen en jongeren die zorgen voor een familielid.

“Het gaat om kinderen en jongeren van 4 tot en met 24 jaar die zorgen voor of zich zorgen maken om een gezinslid”, legt Kim Schrijvers uit. Zij heeft bij Kijk op Welzijn deze groep in haar takenpakket. Uit onderzoek blijkt in dat één op de vijf kinderen tot deze groep behoort.
“Ze denken elke dag ‘hoe zou het thuis zijn?’”, heeft Kim Schrijvers gemerkt in haar contacten met de jongeren. De problemen stapelen zich vaak op. Vaak zijn deze gezinnen arm, omdat er veel medische kosten worden gemaakt. Bovendien zijn de kinderen vaak eenzaam, omdat ze minder vaak met vriendjes kunnen spelen.
“De kinderen nemen vaak de ouderrol over, omdat ze ook voor broertjes of zusjes moeten zorgen”, weet Schrijvers. Zo heeft ze zich recent ingezet voor een meisje dat een toetsweek had op school. Alle toetsen in één week was voor haar niet te combineren met de situatie thuis. De school heeft de toetsen nu gespreid over een aantal weken.

Kim Schrijvers heeft contact met twee groepen jonge mantelzorgers. Er is een groep van 17 kinderen tot en met 11 jaar. De groep van 12 tot en met 21 jaar heeft 27 deelnemers.
Zeker sinds de komst van corona hebben deze kinderen het zwaar. “’Het komt allemaal op mij neer’, denken ze. Want door corona komt er minder bezoek.” Kijk op Welzijn gaf de kinderen de gelegenheid om in het jongerencentrum huiswerk te maken. Daar werd het schoolwerk dan afgewisseld met iets leuks.

De Week van de Jonge Mantelzorger gaat in Barendrecht niet ongemerkt voorbij. Een kamp kan door corona niet doorgaan. Kim Schrijvers brengt deze week bij de jonge mantelzorgers een tasje langs met daarin onder meer de nieuwe datum voor het kamp. Ook zit er een aanwijzing in. “Er is iets verstopt. Wie het vindt kan een cadeau winnen”, legt ze uit. Met de jongste mantelzorgers speelt ze levend Stratego en bakt ze pannenkoeken.
De Week van de Jonge Mantelzorger is voor Kim Schrijvers een mooie aanleiding om de positie van deze kinderen weer eens onder de aandacht te brengen van de huisartsen en het gemeentebestuur.
Kim Schrijvers werkt nu aan een weerbaarheidstraining voor jonge mantelzorgers. Zodat ze leren om tijdig hulp te vragen. Ook komt er een bijeenkomst over studeren en mantelzorg, zodat de jongeren gebruik kunnen maken van de regelingen die er zijn.

Wie meer wil weten over de activiteiten voor jonge mantelzorgers kan mailen naar
jongenmantelzorg@
kijkopwelzijn.nl of app naar 06-17443016.

Advertenties uit de krant