Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Hans Onderwater volgende week bij The Read Shop Barendrecht

BARENDRECHT – Schrijver Hans Onderwater signeert op vrijdag 18 juni van 15.30 tot 16.30 uur zijn nieuwste boeken bij The Read Shop Barendrecht op de Middenbaan.

Van Hans Onderwater verscheen recent zijn 28e boek ‘Journey tot he Horizon’, het verhaal van vijf geallieerde vliegers die tijdens de oorlog werden neergeschoten, maar die dankzij de moed van het verzet aan de Duitsers wisten te ontkomen. Dank zij de mensen van de ontsnappingslijn Comete trokken zij vermomd als ‘gewone’ burgers door Nederland, België en Frankrijk. In Parijs werden zij enkele dagen ondergebracht in een huis. Daarna gingen ze onder begeleiding van een paar gidsen naar het Franse Baskenland. Vervolgens trokken zij in een zware tochtte voet in enkele dagen door de Pyreneeën om zo het neutrale Spanje te bereiken.

De dag na 6 juni, bekend Als D-Day bevonden zij zich in handen van de Amerikaanse en Britse ambassades en konden zij via Gibraltar naar Engeland terugkeren. De langste tocht duurde van 13 november 1943 tot 6 juni 1944, de kortste slechts enkele weken.

Niet alle in het boek genoemde bemanningsleden overleefden hun crash. Een viertal kwam om het leven, twee konden zich tot hun bevrijding bij boeren verbergen, anderen werden echter tot krijgsgevangenen en een belandde zelfs in een concentratiekamp wat hij na een gruwelijke periode ternauwernood overleefde.

Hans Onderwater reconstrueerde de reis, bezocht overlevenden en oud-verzetsmensen en reisde naar de diverse Kampen. Tot slot passeerde hij met de Baskische gids uit 1944 op dezelfde plaats illegaal de Frans-Spaanse grens. Hijschreef het boek met hulp van de Nieuw Zeelandse politieman Brian Lissette, wiens oom als vlieger van een bommenwerper om het leven kwam toen hij zijn bemanning de kans gaf uit het hevig brandende toestel te springen.

Het boek is verkrijgbaar over de gehele wereld. Er worden momenteel plannen gemaakt het te verfilmen.

Hans zal ook andere boeken van zijn hand op verzoek signeren, zoals Meer Schetsen uit de Nacht, Kiezen of Delen en Crossing.

Meer berichten