Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Carel en Marianne van Hartingsveldt.</p>

Carel en Marianne van Hartingsveldt.

(Foto:)

Wandeling langs Barendrechtse minibiebs

BARENDRECHT – Veel boekenliefhebbers hebben op de Dag van de Minibieb een fietstocht of wandeling gemaakt langs de boekenkastjes die her en der in Barendrechtse voortuinen staan.

Er deden elf minibiebs mee, waarvan er één te vinden was aan de Lindtsedijk in Heerjansdam. De bieb aan de Koedood was niet opgenomen in de route. Wie ze allemaal wil de bezoeken, kon het beste de fiets nemen. Wij gingen te voet en beperkten ons bezoek tot een aantal biebs in het centrum.

Helfrichstraat 3

Dat er meer dan elf minibiebs zijn in Barendrecht blijkt als we op weg zijn naar de route. Aan de Helfrichstraat 3 staat een keurig verzorgde minibieb. Het is er eentje van het klassieke type; een kastje op een paal. In het kastje staan vooral romans. We zien onder meer Baantjer en Dan Brown, dus liefhebbers van spannende boeken worden hier goed verzorgd. Maar geen enkele aanwijzing dat het deze dag de Dag van de Minibieb is. Toch jammer.

Rietvelddreef 92

Het eerste kastje op de route staan aan de Rietvelddreef. Het is het laatste huis van de straat en bij de minibieb is op dat moment geen activiteit. Maar de buurman, die zijn auto aan het schoonmaken is, weet te vertellen dat er regelmatig iemand langs komt. De bieb is ook in trek bij kinderen, heeft hij gemerkt.
In de minbieb zien we allerlei soorten romans. En een dvd-box met het complete werk van Wim Kan. Een box vol cabaretgeschiedenis, zomaar achteraan de Rietvelddreef.

Schaatsbaan 23

Aan de Schaatsbaan 23 hebben Carel en Marianne van Hartingsveldt een opvallend lage minibieb. Carel heeft de kast vorig jaar helemaal zelf gebouwd. Hij maakt onderdeel uit van de omheining van de tuin. Het is een ingenieuze constructie, die ook plaats biedt aan spullen voor geocaching. Wie meer wil weten over dat spel, is hier ook aan het goede adres.
Naast boeken biedt deze minibieb ook dvd’s. Er is een plank voor op maat gemaakt. Volgens Carel en Marianne is er veel vraag naar dvd’s. Ze merken dat er regelmatig boeken bij worden gezet. Waarschijnlijk van mensen die in deze coronatijd het huis opruimen, denken ze.

Valeriaan 4

Margo Bresser heeft haar minibieb deze dat uitgebreid tot een soort mini-markt. Naast de gewone twee kastjes met boeken heeft ze een rekje kleding neergezet. Voor kinderen is er een grabbelton. Ook liggen er voor kinderen mooi ingepakte boekjes. Ze zijn geselecteerd op groep van de basisschool. Margo Bresser heeft een bedrijfje in handgemaakte kleding en woonaccesoires. Vandaag dat alles er hier zo mooi verzorgd uitziet.
Bresser is enthousiast over de manier waarop de dag is opgezet. “We hebben een hele leuke samenwerking.” Ze heeft een kleurplaat gemaakt, die bij de meeste minibiebs ligt om mee te nemen.

Chopinstraat 50

De minibieb van Renée Hage aan de Chopinstraat 50 heeft altijd veel kinder- en jeugdboeken in voorraad. Als wij er zijn is Renée er niet. Wel komt er een mevrouw langs met een stapeltje boeken. Eén voor één krijgen de boeken een plek in het kastje. Brengt ze hier vaker boeken? “Nee, dit is voor het eerst.” Ze is de zolder aan het opruimen, legt ze uit.

Mozartstraat 23

De laatste minibieb van onze wandeling is die aan de Mozartstraat 23. Hier geen uitleg van de trotse eigenaar, want binnen wordt een 16e verjaardag gevierd. Dat is in ieder geval af te leiden uit de slingers voor het raam.
We zien onder meer jeugdboeken uit de serie Lijsters. Oh, wacht: onderin het kastje is een lade. Als we die open maken ontdekken we het boek ‘Consumentengedrag en marketingstrategie’. Dat is vast geen kinderboek.

In het hele land namen 333 minibiebs deel aan deze dag. Zie ook https://dagvandeminibieb.nl/ 

Meer berichten