Teoman Bag en Yavuzalp Kahriman aan het werk.
Teoman Bag en Yavuzalp Kahriman aan het werk.

Wilgen op eiland Saenredam worden weer wit

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Alle 252 knotwilgen op het eiland Saenredam worden deze zomer weer wit gekalkt. Het is voorbode van enkele activiteiten na de zomer.

Het eiland ligt aan het Jaagpad, tussen de wijken Molenvliet en Paddewei. Het werd in 1985 aangelegd als kunstwerk voor de wijk. “Hier volgt de Vliet nog zijn originele loop”, vertelt Maarten Ouwens. Hij is één van de bestuursleden van de Stichting Pieter Janszoon Saenredam.
De stichting begeleidt het eiland sinds de aanleg. Elke vijf jaar is er een activiteit. Elke twaalf en een half jaar worden de wilgen wit geverfd.

Ontwerper Lucien den Arend bracht op het eiland natuur en cultuur bij elkaar. De knotwilg is een boom die hoort bij de eeuwenoude griendencultuur in Barendrecht. Den Arend liet zich inspireren door het werk van de zeventiende-eeuwse schilder Saenredam. Hij schilderde kerkinterieurs, met daarin witte pilaren in bijzonder perspectief. De witte stammen van de wilgen geven een effect dat lijkt op een schilderij van Seanredam. Het idee dat de bomen een gewelf zouden vormen, is nooit uitgekomen. De natuur wilde daar niet aan meewerken.

Iets meer dan vijf jaar geleden was de laatste activiteit bij het eiland. Er dreven kunstobjecten in de vijver. Daaraan was een tentoonstelling gekoppeld in Heerjansdam. Het project werd gesteund door de Mondriaan Stichting en kreeg mede daardoor veel belangstelling van kunstliefhebbers uit het hele land. Het hout van de kunstwerken kreeg later een andere bestemming. Er werden rekken van gemaakt voor de Voedselbank.

Ladder

Vorig jaar vond er door corona geen activiteit plaats. Maar dat wordt dit jaar ingehaald. Het idee was om als tijdelijk kunstwerk een 15 meter hoge ‘ladder naar de hemel’ diagonaal op het eiland te plaatsen. Dat bleek in hout technisch moeilijk uitvoerbaar. “Ik heb door heel Nederland vier constructeurs gebeld. Toen ben ik er maar mee gestopt”, zegt Maarten Ouwens. In overleg met kunstenaar Wim Schermer wordt nu gekeken of er een andere uitvoering mogelijk is.

Na de zomer gaat er zeker ‘een happening’ plaatsvinden, verzekert Ouwens. Er is contact met Calvijn Groene Hart, het Dalton Lyceum Barendrecht en het Farelcollege in Ridderkerk. Het doel is om in september een expositie te houden in het gemeentehuis.

Maar voorlopig is het eiland één keer per week het domein van leerlingen van het Olympia College, een praktijkschool in Rotterdam-Zuid. Als wij het project bezoeken staat docent Pieter de Kuijper klaar met de leerlingen Teoman Bag en Yavuzalp Kahriman. Ze worden door Maarten Ouwens met een roeibootje naar het eiland gebracht. De gemeente Barendrecht heeft dit voorjaar de bomen geknot en het eiland schoongemaakt. Het is nu de taak van de leerlingen om voor de zomervakantie alle stammen wit te kalken.

Maarten Ouwens en Pieter de Kuijper roeien één van de schilders naar het eiland.

Advertenties uit de krant