Afbeelding
Foto:

Project Goede Buur wijst statushouders de weg in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Met een bijeenkomst op het plein van het Trefpunt is zaterdag het startsein gegeven voor het project Goede Buur. Hiermee worden statushouders door buddys wegwijs gemaakt in de Barendrechtse samenleving.

Wethouder Nico Bults gaf het startsein voor het project. De voorbereiding heeft lang geduurd, mede door de corona. Bults ontmoette zaterdag voor het eerst mensen met wie hij tot dan toe alleen telefonisch of via het beeldscherm had overlegd. “Beter een goede buddy dan een verre vriend”, zo vatte Bults het project samen.

Vertegenwoordigers van verschillende organisaties, zoals het Platform voor Statushouders en Hart voor Barendrecht, vertelden wat zij kunnen betekenen voor het project.

Kees Silvis van het Platform voor Statushouders vertelde dat zijn organisatie vanuit de kerken geprobeerd heeft om alle betrokken instellingen en organisaties op één lijn te krijgen. “Je moet wel volhouden om resultaat te krijgen, maar de aanhouder wint.”

Jacomien Glasbergen sprak namens Hart voor Barendrecht, een samenwerkingsverband van negen kerken. Zij heeft al als buddy gezinnen begeleid. “Het zijn allemaal heel verschillende gezinnen, zoals wij heel verschillende mensen zijn.”

“Het was heel leerzaam om buddy te worden. Zij leren van mij, ik leer van hen. Bijvoorbeeld de gastvrijheid. ’s Middags om vier uur rijst eten, dat was ik niet gewend”, aldus Glasbergen.

Hart voor Barendrecht is bezig met het voorbereiden van maaltijden. Het is de bedoeling dat groepen Nederlanders en statushouders samen gaan koken.

Vluchtelingenwerk is nu op zoek naar mensen die als ‘buddy’ aan het project willen meewerken. Momenteel zijn er 35 statushouders die behoefte hebben aan een buddy. Van de buddys wordt verwacht dat ze een dagdeel per week beschikbaar zijn voor het ondernemen van activiteiten met een statushouder. De begeleiding duurt een jaar.

Coördinator Halis Tunc is nu bezig met het werven van vrijwilligers. Er zijn al tien mensen gevonden die buddy willen zijn.

Wie zich wil aanmelden als buddy voor Goede Buur kan contact opnemen met Halis Tunc: htunc@vluchtelingenwerk.nl of 06-83368582.

Advertenties uit de krant