Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Jamie: EK liedjesfestijn

Algemeen Column

Ik ben misschien niet de allergrootste voetbalfan die er is, maar een EK of WK kijken vind ik altijd wel aardig en na zeven jaar ‘zijn wij er weer bij en dat is pri-hi-ma’. Het Songfestival is net een maand het land uit, maar ik vind dat we dit EK ook wel een liedjesfestijn kunnen noemen.

En dan met name van nummers van eigen bodem. De titelsong van het toernooi van dit is jaar is gemaakt door een Nederlander, namelijk dj Martin Garrix met Bono en The Edge. Het is okee, alleen weet ik dat Martin Garrix beter kan. Als ik alleen de interviews mag geloven veranderde Bono ongeveer het hele nummer, dus wellicht ligt het daaraan.

Na een wedstrijd zat ik nog naar zo’n voetbal-napraat-programma te kijken en toen was acteur Frank Lammers te gast. Hij maakte het nummer ‘Frank de Boer’, een ode aan de bondscoach die veel te maken krijgt met kritieken. Het refrein begint met een roep van de naam van zijn mede Frank. Vooral hoe hij zijn achternaam uitspreekt, ‘de BOE-HOER’, is hilarisch.

Bovenstaande nummers zijn allebei hartstikke ‘pri-hi-ma’ maar ik heb, overigens wel pas sinds kort, echt mijn favoriet gevonden. Nee het is niet ‘Viva Hollandia’ de 2021 versie en ook niet ‘De Leeuwendans’ van rapper Donnie en Frans Duits van de Bol.com reclame.

Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen omdat ik helemaal geen fan ben van de laatste man, maar het is ‘Kampioen’ van Bjørgen en Hans Teeuwen. De cabaretier plaatste een grappige filmpje op internet met een oranje zwemvest aan en zanger en producer Bjørgen maakte daar een soort remix (lees een heel nummer) van. De zanger maakte eerder al lied een ander filmpje van Teeuwen, waarmee hij viraal ging.

Nu heeft hij dus een nieuwe klapper te pakken met ‘Nederlands Elftal, Nederlands Elftal, Kammmm-pioen hé, Goal Goal Goal’. Het klopt, de tekst is niet hoogstaand, maar ik vind het heerlijk. Ik hoop dat Nederland stiekem langer in het EK blijft, zodat ik deze nog lekker vaak kan afspelen.

En wat is jouw favoriet van dit jaar?

Advertenties uit de krant