Cees van Eck stuurde vorige week deze foto in.
Cees van Eck stuurde vorige week deze foto in.

Gele torens vormen basis voor windturbines

Algemeen

BARENDRECHT - Cees van Eck stuurde een foto in van een zwaar transport over de Oude Maas. We plaatsten de foto vorige week op deze site en in De Schakel van 24 juni. Maar wat werd er nou precies vervoerd? Dat was niet duidelijk.
Bas van Nes heeft het antwoord. Hij werkt met dit soort transporten. Zijn uitleg:

“De gele torens op de ponton zijn TP’s (transito pieces) die door Smulders in Hoboken aan de Schelde gebouwd worden en door ons naar de Sif op de 2e Maasvlakte gebracht worden. Ze zijn 31 meter hoog en wegen 450 ton per stuk. Achter het ponton is de sleep/duwboot Multratug 22 gekoppeld en aan de voorkant is de sleepboot Bobo die het transport door de sluizen en bruggen assisteert en tevens het beperkte zicht van de achterboot moet compenseren.
De combinatie brengt de TP’s via de Westerschelde, kanaal door Zuid-Beveland, Oosterschelde en uiteindelijk via de Nieuwe Waterweg naar de 2e Maasvlakte waar de torens gelost worden in het zware lading schip Svenja. Deze laadt ook nog 4 monopolies. Deze worden in de zeebodem geplaatst waarna de TP’s er bovenop gezet worden. Daarna worden de palen met de windmolens er op geplaatst.

De Svenja vaart naar St Nazaire aan de monding van de Loire waar ze gelost worden en later door een speciaal ervoor gebouwd schip op de zeebodem geplaatst worden. In totaal gaat het om 80 van die torens.”

Advertenties uit de krant