Afbeelding

Florian: malapropisme

Algemeen Column

We moeten nu eindelijk eens spijkers in koppen slaan, want zo blijven we op hete eieren lopen. Als we nu actie ondernemen dan kraait er geen hond meer naar. En als je het niet precies weet te zeggen, dan blijf je gewoon zitten in zo’n visuele cirkel. Er gaat nu vast een lichtje rinkelen: hij heeft het over malapropismen.

Soms neem je gewoon te veel op je hooivork en wil je dingen gewoon mooier zeggen door nette, dure woorden en uitdrukkingen te gebruiken. Want dan kom je goed geslagen ten ijs. Ten minste: dat denk je dan. Voor je het weet is je hele verhaal naar de Filippijnen en staat iedereen met open ogen te kijken. Schuift de moed dan in je schoenen? Dat is nergens voor nodig: waar gewerkt wordt, vallen spaanders zullen we maar zeggen. 

Alhoewel… sommige mensen bakken er gewoon een potje van; dan spreken ze gewoon vloeibaar Nederlands, maar weten niet hoe ze bepaalde uitdrukkingen of woorden moeten gebruiken. Daar moet ridicuul een einde aan worden gemaakt. Dan kunnen we met een schone luier beginnen. Laten we er met z’n allen hard aan knokken om dat voor elkaar te krijgen, voordat ze allemaal een blunder slaan. Zo moest ik laatst op een bruiloft een korset opspelden… je snapt hem natuurlijk al: iedereen stond triplex toen ik dat zei. Die dachten vast: die jongen is incompatibel. Toen ik ook nog vroeg of ze het receptenboek wilden tekenen, keken ze helemaal of ze vuur zagen branden.

Goed, ik zal het loodje erbij neerleggen. Ik hoop dat je het anoniem met me eens bent dat hier nodig wat aan gedaan moet worden. En als je het een keer verkeerd zegt: doe niet gelijk zo verongelukt, laat de moed niet hangen en ga linea directa aan de slag door de juiste uitdrukkingen te leren!

Advertenties uit de krant