De gemeenteraadsleden Marcen van Prehn (links) en Winnie Hofland met deurwaarder Arie Lodder.
De gemeenteraadsleden Marcen van Prehn (links) en Winnie Hofland met deurwaarder Arie Lodder.

Nieuwe Gerechtsdeurwaarder biedt perspectief voor mensen met schulden

Algemeen

BARENDRECHT – Er komt een nieuwe aanpak voor inwoners met problematische schulden. De Nieuwe Gerechtsdeurwaarder moet ervoor zorgen dat mensen met schulden weer perspectief krijgen. In België zijn hier al goede ervaringen mee.

Mensen met schulden die voor hulp aankloppen bij de gemeente kunnen worden begeleid door de Plangroep. De gemeenteraadsleden Winnie Hofland (fractie Hofland) en Marcel van Prehn (D66) merkten dat er veel mensen niet voor hulp in aanmerking komen, omdat er eerst een stabiele situatie moet zijn. Daardoor kunnen bijvoorbeeld mensen die nog in het traject van een echtscheiding zitten, nog niet geholpen worden. Als hun situatie na het uitspreken van de scheiding wel stabiel is, zijn de schulden verder opgelopen. Ook ZZP’ers en andere ondernemers komen niet voor begeleiding door Plangroep in aanmerking. Daarnaast zijn er nog mensen waarvan de situatie nog niet ernstig genoeg is voor schuldhulpverlening. “Maar ze hebben al wel zo veel schulden, dat ze er zelf niet meer uit komen”, zegt Winnie Hofland.

Hoe veel mensen in Barendrecht niet in aanmerking komen voor schuldhulpverlening is niet duidelijk. “Het gaat zeker om tientallen, zo niet meer”, schatten Hofland en Van Prehn in. Landelijk neemt het aantal mensen met schulden toe, evenals de tijd dat deze mensen in de problemen zitten.
“Door corona zijn voor een aantal zzp’ers de problemen vooruit geschoven. Het betalen van belasting is uitgesteld. Maar die rekeningen hangen nu als een zwaard van Damocles boven hun hoofden”, vreest Hofland. Ze constateert dat er rond schulden een hele bedrijfstak is ontstaan met incassobureau’s en deurwaarders. Hun rekeningen komen bovenop de schuld die open staat. “Het heeft geen zin om deze mensen een boete op te leggen. Daar gaan ze niet sneller van betalen. Het probleem wordt alleen maar groter”, aldus Winnie Hofland.
Marcel van Prehn en Winnie Hofland kwamen in contact met gerechtsdeurwaarder Arie Lodder. Hij wil mensen al begeleiden als er nog geen stabiele financiële situatie is.

Arie Lodder weet waar hij over spreekt. “Ik ben deurwaarder sinds 2000”, vertelt hij. “Ik ging me afvragen wat voor rol ik heb. Ben ik onderdeel van een oplossing of van het probleem?” Lodder zag dat er mensen zijn met tien verschillende schuldeisers. Dan kunnen de kosten bovenop de schuld oplopen met 10 tot 15 duizend euro. Aan de andere kant zijn er mensen die willen worden toegelaten tot schuldhulpverlening, maar dan negen maanden tot een jaar op toelating moeten wachten.
Lodder is ervan overtuigd dat de invorderaar van de schuld en de schuldhulpverlening het zelfde doel nastreven. Ze benaderen de schuld alleen uit een andere invalshoek. “Wij verenigen deze twee aspecten in één dienstverlening. Wij werken in opdracht van mensen met schulden, om hen te helpen om de schuld af te betalen.” Zijn kantoor De Nieuwe Gerechtsdeurwaarder werkt samen met MyTrustO, het bedrijf dat de dienstverlening zes jaar geleden in België heeft geïntroduceerd.
De gemeente Barendrecht blijft voor schuldhulpverlening werken met de Plangroep, maar wijst mensen nu ook op MyTrustO. Deze maakt een ‘financiële scan’ van de cliënt, waaruit duidelijk wordt wat de mogelijkheden zijn om af te betalen. De financiële scan wordt betaald door de gemeente.
MyTrustO wacht niet tot er een stabiele financiële situatie is ontstaan, maar kijkt op basis van de financiële scan welk bedrag er nu al maandelijks kan worden afbetaald. Dat wordt verdeeld over de schuldeisers. Dat afbetaalplan ligt er binnen acht weken. “Schuldeisers zijn niet verplicht om akkoord te gaan”, erkent Arie Lodder. “Maar in de praktijk gaan grote professionele partijen altijd akkoord.”
De aanpak van De Nieuwe Gerechtsdeurwaarder kan alleen slagen als de cliënt gemotiveerd is, zegt Arie Lodder. “Als iemand niet gemotiveerd is, dan gaat dit hem niet helpen. Maar deze aanpak zorgt ervoor dat mensen weer licht kunnen zien aan het eind van de tunnel. Ze krijgen dan weer zin om geld te verdienen, waarmee ze hun schuld kunnen afbetalen. Het doet ook iets met de eigenwaarde en de trots van mensen.” Hij is ervan overtuigd dat op deze manier ook wordt voorkomen dat mensen opnieuw schuldproblemen krijgen.

In België werkt MyTrustO al met succes voor gemeenten. Arie Lodder heeft in Nederland een aantal pilots uitgevoerd, onder meer met daklozen. Barendrecht is de eerste gemeente die deze aanpak toepast. Na de zomer worden maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen ingelicht.

Voor schuldhulpverlening kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente. Kijk voor meer informatie over de nieuwe aanpak op
www.dngbv.nl 

Afbeelding

Advertenties uit de krant