Afbeelding

Column Melvin: Vaarwel mondkapje

Algemeen Column

Bijna vier weken geleden namen we met zijn allen afscheid van de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes. Na ruim zeven maanden met zo’n ding op moeten lopen, voelden veel mensen eindelijk de verlossing. Boodschappen doen kan weer zonder lapje stof op je gezicht. Tegelijk met de afschaffing van de mondkapjesplicht werden door de overheid ook nog een aantal andere maatregelen versoepelt, waarvan we het effect inmiddels kennen. De besmettingen zijn sinds januari niet zo hoog geweest. Door de besmettelijkere delta-variant lijken de besmettingen voorlopig ook niet te zullen dalen. 

Daarom zitten we nu een beetje in een aparte situatie. Het aantal besmettingen per dag ligt op recordhoogtes en er gaat een coronavariant rond die tot 90 procent besmettelijker is. Toch kunnen we juist nu op zaterdagmiddag de drukke Albert Heijn inlopen zonder mondkapje. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling om anderhalve meter afstand te houden, maar ik denk dat iedereen die op een doorsnee zaterdag boodschappen gaat doen op de Middenbaan kan getuigen dat daar zelden sprake van is. In de smalle gangpaden van de winkels hangen mensen vaak over elkaars schouders om even snel een product te pakken. 

Het einde van de mondkapjes plicht heeft daarom toch iets oncomfortabels. Kijkend naar de cijfers is het raar om zo veel mensen in een dichte ruimte bij elkaar te zien zonder bescherming. We hebben nu gezien dat het hoge aantal besmettingen zorgt voor nadelen voor onder andere vakanties naar het buitenland. Daarnaast kunnen verdere versoepelingen ook niet ingaan totdat het besmettingscijfer verder daalt. Het terugbrengen van het mondkapje lijkt mij daarom ook een heel verstandig besluit. 

Na de mondkapjes zeven maanden te hebben gedragen is de overgrote meerderheid van de mensen wel gewend aan het ding. Als ik een mondkapje langer dan vijf minuten op heb, merk ik zelf al niet eens meer dat er überhaupt iets op mijn gezicht zit. De kleine moeite die het kost om een mondkapje op te doen kan daarnaast een grote bijdrage leveren aan het stoppen van de verspreiding van het virus. Ook al is het daarom niet meer verplicht, als ik een drukke openbare binnenruimte binnenloop zet ik hem toch nog even op.

Advertenties uit de krant