Foto van maart 2021.
Foto van maart 2021.

Voortgang aanpassingen spoortalud van station

Algemeen

BARENDRECHT - Al geruime tijd kijkt men uit op het met hekken afgesloten spoortalud ter hoogte van station Barendrecht. ProRail brengt nu de stand van zaken. 

Het talud is op verschillende plaatsen verzakt en zitten er gaten in de grond. De hekken staan er om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

De afgelopen maanden heeft Deltares (‘een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond’) in opdracht van ProRail en samen met de gemeente Barendrecht een grondonderzoek uitgevoerd. In afwachting van de definitieve rapportage kunnen ze nu alvast zeggen dat ‘het inklinken van de diepere ondergrond de reden is achter de zichtbare verzakkingen en het ontstaan van gaten rondom de nooduitgangen van én boven op het talud’.

Oplossing
Omdat het uitvoeren van permanente aanpassingen, mede gezien de lengte van het talud (1,4 km), veel tijd gaat vergen hebben ze ingenieursbureau Royal Haskoning DHV gevraagd een aantal oplossingsrichtingen voor ‘snelle’ maatregelen uit te werken. Er zijn verschillende reparatiemethoden beschikbaar. De meest geschikte wordt de komende tijd vastgesteld.

Volgens de huidige planning worden de hierboven genoemde herstelmaatregelen na de zomer aanbesteed, waarna de werkzaamheden op z’n vroegst in april 2022 zullen starten. De werkzaamheden rondom de 18 nooduitgangen zullen naar verwachting 2 tot 3 maanden in beslag nemen. De hekken worden in die periode gefaseerd verwijderd.

Zodra ze de definitieve rapportage van het grondonderzoek van Deltares hebben ontvangen, weten ze welke delen van het spoortalud veilig zijn. Dan gaan ze bekijken of en hoe ze de hekken zo snel mogelijk anders kunnen plaatsen zodat de omwonenden er minder last van hebben. Dat doen ze naar verwachting in augustus. De gemeente Barendrecht zal het talud bovendien eind september/ begin oktober weer maaien met de robotmaaier.

Meer informatie
Op www.prorail.nl/projecten/spoortalud-barendrecht staat altijd alle actuele informatie over het project. Wie mensen het talud ziet betreden of een vraag of klacht heeft kan contact opnemen met de afdeling Publieksvoorlichting via 0800-7767245 (gratis) of via de website www.prorail.nl/contact.

Advertenties uit de krant